Прокарва ли новото правителство по стар и изпитан от времето

...
Прокарва ли новото правителство по стар и изпитан от времето
Коментари Харесай

Съдии с понижаващи се заплати питат управляващите за неизвестни промени в закона за бюджета

Прокарва ли новото държавно управление по остарял и изпитан от времето на Бойко Борисов способ (през преходни и заключителни разпоредби) законови промени, които не желае да бъдат обект на по-широк спор? Или има неодобрение от намекващи това, тъй като с такива промени им се понижават заплатите? Този въпрос е налице поради многото промени в преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за Бюджет 2022 година.

Въпросът действително бива подложен от Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ). Причината – през преходните и заключителните разпореждания на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година тези съдии в действителност става служители в изпълнителната власт. Такива промени има доста и са свързани с структурните промени на изпълнителната власт – в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), Законаза правосъдната власт, Закона за кадастъра и имотния указател, Закона за нотариусите и нотариалната активност и други
Сачева: Бюджет 2022 просто печели време на държавното управление
Заложеното в плана за бюджет 2022 не е потребно за обществото, а просто печели време на държавното управление. Така Деница Сачева от ПГ на ГЕ...
Прочети повече
Конкретно за съдиите по вписванията – планува се основаване на Държавна организация по вписванията (ДАВ). Тя ще е на послушание на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на районното развиване и благоустройството), Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (също към МРРБ) и Централния указател на особените залози (също към правосъдното министерство). Във въпросната организация отиват съдиите по вписванията, които все още работят към районните съдилища – това ще им понижи заплатите. Според съдиите обаче трябвало производството по основаване на заможен указател да се реализира в границите на съответния областен съд към всеки правосъден регион и чиновниците на службите по вписванията да бъдат върнати като такива към районните съдилища.

" В качения проектозакон на страницата на финансовото министерство на 21.01.2022г., преходните и заключителните разпореждания се състоят от 17 параграфа. За сметка на това в Народното събрание е показан законопроект, в който преходните и заключителните разпореждания се състоят от 106 параграфа. Кога и по какъв метод тези 89 спомагателни параграфа са се появили, за нас е мистерия. Отворен е въпросът: С решение №42/31.01.2022г. на Министерски съвет кой от двата текста е признат ", пишат от БАСВ в отворено писмо.

Заради това от БАСВ споделят още следното: " С годишен бюджетен закон не може да се " моделират държавните органи и съотношението посред им съгласно с годишното структуриране на парламентарното болшинство и малцинство ". /Решение № 17 от 01.10.1995 година по к.д.№ 13/1995 година, Конституционния съд/ "

В преходните и заключителните разпореждания обаче я няма концепцията министърът на правораздаването да може да упълномощава кметове да съставляват страната по каузи. Но министърът на правораздаването ще поеме процесуалното посланичество на страната от финансовия министър.
Любомир Каримански: Инфлацията ще се стабилизира към средата на годината
Около средата на годината се чака инфлацията да се стабилизира, сподели по БНР Любомир Каримански, народен представител от Има Такъв Народ и ръководител на бюдже...
Прочети повече
Още от ОБЩЕСТВО:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР