Прокараната от индийския премиер Нарендра Моди отмяна на автономния статут

...
Прокараната от индийския премиер Нарендра Моди отмяна на автономния статут
Коментари Харесай

Кашмир: Залогът с висок риск на Моди

Прокараната от индийския министър председател Нарендра Моди анулация на самостоятелния статут на индийски Кашмир е залог с висок риск, който може да даде нов подтик на бунтовническото придвижване в региона и да ускори напрежението с Пакистан, предвиждат специалистите.

Отмяната в понеделник на специфичния парламентарен статут на Джаму и Кашмир (щат в Северна Индия с мюсюлманско мнозинство) е най-сензационният образец за използване на програмата на индийските националисти от премиера след триумфалното му преизбиране през май.

Делхи твърди, че мярката ще донесе мир и благополучие на размирния район, към който има искания Пакистан и който от 1989 година е обзет от сепаратистко бунтовническо придвижване против Индия, довело до гибелта на повече от 70 000 души.

Разполагането на огромен брой бойци и цялостното прекъсване на електричеството, наложено тази седмица на Кашмир, са нещо невиждано до момента в този район, който другояче е привикнал с военни интервенции и със прекъсвания на електричеството, и издават поетия от Индия риск.

Бившият началник на индийските разследващи служби и консултант на държавното управление по въпроса с Кашмир А.С.Дулат счита, че предотвратяването на насилието ще бъде жизненоважно, с цел да може министър председателят да се похвали с победа.

" Опасявам се обаче, че ще има последствия и ескалация на насилието ", споделя той пред Франс прес.

Д.С.Хода, пенсиониран корпусен военачалник от армията, командвал индийските сили в Кашмир, също показва безпокойството си по отношение на " гнева, изолацията и разстройствата на публичния мир ".

Индия разположи от началото на месеца десетки хиляди паравоенни подкрепления в Кашмир, който е един от най-милитаризираните райони в света и в който и допреди това към този момент имаше близо половин милион членове на индийските сили за сигурност.

Въоръженото бунтовническо придвижване против Делхи, което доближи апогея си през 90-те години преди да навлезе в интервал на крах, още веднъж се ускори след 2016 година Кашмирците се безпокоят, че слагането в затворнически условия на популацията на Кашмир, огромна част от което е враждебно настроено към Индия, ще докара до усилване на възприятието на завист към Делхи.

" Хората няма да оставят протичащото се без отговор ", твърди Илтиджа Джавед, щерка на някогашната ръководителка на изпълнителната власт в щата Джаму и Кашмир Мехбуба Муфти, която бе задържана през последните дни от индийските управляващи.

" Физически не е допустимо да държиш хората като пленници през целия им живот ", споделя тя пред Франс прес в град Сринагар.

Макар индийските националисти да си мислят, че поправят една историческа неточност, като унифицират законодателството на Кашмир с това на останалата част от Индия, мнозина специалисти слагат под въпрос потребления за тази цел способ.

Решението бе квалифицирано при спазването на строга загадка и бе признато под формата на президентски декрет. Парламентарният спор по въпроса в Делхи мина експедитивно в границите на няколко часа, до момента в който локалното население беше откъснато от света.

" Методът на осъществяване, въпреки да бе необикновено сполучлив, за следващ път сложи в центъра на играта измамата, дезинформацията и политиката на комунитаризма ", споделя специалистът по битката с тероризма в Южна Азия Аджадж Сахни.

Другият огромен въпрос е курсът, който ще схване Пакистан. След като дефинира анулацията на специфичния статут на Джаму и Кашмир като " противозаконна " и даде обещание да отнесе случая пред интернационалните инстанции, Пакистан разгласи, че ще експулсира индийския дипломат в Исламабад и че ще прекрати двустранната търговия с Индия.

Според основания в Ню Йорк специалист по геополитика Анкит Панда Кашмир е в " центъра " на ползите на пакистанската войска, която господства политиката на Пакистан в областта на външните работи и сигурността.

Делхи от дълго време упреква съседа си, че скрито поддържа въоръжените групировки в Кашмир - изказвания, които Пакистан отхвърля.

" Можем да забележим по какъв начин Пакистан ускорява опитите си за повишаване на напрежението и по какъв начин все по-често прибягва до недържавни групировки, с цел да нападна индийските паравоенни формирования в Кашмир. Ако пакистанската войска реши да реагира по този метод, обстановката ще стартира да става доста рискова ", счита Панда.

Двете нуклеарни сили на Южна Азия към този момент са водили две войни между тях поради Кашмир (през 1947-49 и през 1965 г.). През февруари връзките им бяха белязани от ново повишаване на напрежението след гибелен атентат против ескорт с индийски служители на реда, при който починаха близо 40 души.

Според Садананд Думе, анализатор от Американския предприемачески институт във Вашингтон, още е прекомерно рано да се каже дали маньовърът на Нарендра Моди ще бъде общопризнат като " умно решение или историческа неточност ".

" Две неща обаче са ясни: Индия подцени възприятията на кашмирците и взе рисковано решение, което може да докара до съвсем невъобразими последствия ", акцентира специалистът.

Айшвария Кумар от Франс прес / Българска телеграфна агенция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР