Прожекцията на българския документален филм в Брюксел се осъществи под

...
Прожекцията на българския документален филм в Брюксел се осъществи под
Коментари Харесай

Паметта за известния габровец Иван Хаджиберов отново оживя в Европейския парламент

Прожекцията на българския документален филм в Брюксел се реализира под патронажа на Момчил Неков

Прожекция на български документален филм за живота и делото на габровския фабрикант се състоя в постройката на Европарламента в Брюксел под патронажа на евродепутат Момчил Неков. Режисьор на кино лентата е Емил Михов, оператор и създател на концепцията е Милен Василев, а сценарист - Красимира Христова.

„ Дързостта да бъдеш пръв " споделя историята на Иван Хаджиберов. Известният в миналото габровец основава първата в България фабрика за произвеждане на фини вълнени платове и първата водноелектрическа централа за индустриални потребности. Благодарение на неговата съобразителност и деятелност, Габрово е именуван „ българският Манчестър ", а Хаджиберов си печели славата на „ Патриарх на българската промишленост ".

„ Вярвам, че като потомци на велики българи като Ботев и Левски имаме дълга да запазим загатна и паметта за тези, които през днешния ден ни дават мотив да се гордеем. Да се гордеем с това, че сме Българи и сме оставили нещо на света. Да се гордеем, само че и да помним дълга, че би трябвало да предадем тази памет на своите деца и внуци. Не спазим ли този дълг, имена като Иван Хаджиберов ще потъват в давност " съобщи Момчил Неков.

Неков приветства Милен Василев и Емил Михов, които участваха на прожекцията в Екологичен потенциал и предоставиха спомагателни забавни обстоятелства от живота на Иван Хаджиберов на публиката. Специален посетител беше и Даниела Бабикян, която е пра-пра внучка на известния габровец. „ Похвални са напъните на основателите на кино лентата, които без никаква помощ от страната и напълно с персонални средства основават лентата, с помощта на която паметта за този популярен българин още веднъж оживя ", съобщи Неков.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР