Прожекция на документалния филм Гео Милев в лабиринта на времето“,

...
Прожекция на документалния филм Гео Милев в лабиринта на времето“,
Коментари Харесай

Почит към Христо Карастоянов с филм за Гео

Прожекция на документалния филм „ Гео Милев в лабиринта на времето “ , основан по фрагменти от романа „ Една и съща нощ “ на огромния български публицист Христо Карастоянов , провеждат негови другари.

Събитието е на 22 февруари от 18 часа в столичното кино „ Одеон “ , а мотивът – рождения ден на създателя, който ни напусна ненадейно на 22 януари 2024 година, единствено месец преди да навърши 74 години.

Основен уредник на прожекцията е режисьорът, сценаристът и продуцентът на лентата Костадин Бонев . Филмът завоюва Годишната премия на София за 2022 година, както и Наградата на филмовата рецензия на фестивала „ Златен ритон “ и Годишната премия на Българската кино академия за сюжет. В него вземат участие Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Ованес Торосян и др .

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и шеф на Държавния куклен спектакъл в Ямбол, и други
Завършил е Пловдивския университет, компетентност български език и литература. През 1981 година дебютира с белетристичния алманах „ Пропукан асфалт ”. Романът му „ Аутопия: другият път към пъкъла ” беше един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на състезанието на фондация „ Вик ” (2003). Печелил е премията на Корпорация „ Развитие ” за непубликуван разказ („ Смъртта е за предпочитане ”), премията на Съюз на българските писатели за документалистика, („ Записки по исторически наивизъм ”), премията „ Златен ланец ” за роман на годината в състезанието на вестник „ Труд ”, премията „ Чудомир ” за комичен роман и други

По негови разкази е сниман игрален филм: „ Следвай ме ” (2003) на режисьора Дочо Боджаков.

Известен е и като журналист – негови публикации са оповестени в доста български политически и литературни вестници и списания.

Христо Карастоянов оставя дълбока диря в актуалната българска литература.

Автор е на над 30 книги, измежду които „ Кукувича прежда “, романите „ Една и съща нощ “, „ Животът няма втора половина “, „ Т като Ташкент ”, „ Послепис ”, „ Името ”, „ Паякът ” и други Носител е премия „ Хеликон ” за романите „ Името ” (2012) и „ Една и съща нощ ” (2014), а общо седем негови книги са номинирани за „ Орлето на Хеликон ”. За книгата „ Една и съща нощ ” Христо Карастоянов стана притежател на премията „ Дъбът на Пенчо ” (2014) и Националната премия „ Елиас Канети ” (2015). Носител е на първа премия в категория прозаичност в годишните награди на портал Култура – за романа „ Послепис “ (2017). През 2021 става притежател на Международна литературна премия „ Алеко “ за пай комичен роман.

Негови книги са издавани в Германия, Турция, Съединени американски щати.

ГЕО МИЛЕВ  в  лабиринта на времето

Документален филм  80 мин.  1,85:1, 2021 г.  България

Сценарий  Константин Петров, Костадин Бонев

Във кино лентата са употребявани фрагменти от романа на Христо Карастоянов               „ Една и съща нощ “

Оператор  Алекс Самунджи

Звук  Валентин Кирилов

Монтаж  Донка Иванова

Изп. Продуцент  Тони Тодоров

Режисьор и продуцент  Костадин Бонев

С присъединяване на   Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков

Гласът на Разказвача  Койна Русева

През февруари 1954-та година в София и покрайнините са разкрити единадесет всеобщи гроба с над 500 натрупа. Експертизата потвърждава, че гибелта им е била насилствена. И че годината на това всеобщо ликвидиране е 1925-та. В един от гробовете – този в Илиенските казарми, е открито стъклено око. Окото на поета Гео Милев. И остава открит въпроса: Защо гласът на Гео е бил нетърпим за формалната власт?
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР