Производството на злато в Турция е нараснало с 20% през

...
Производството на злато в Турция е нараснало с 20% през
Коментари Харесай

Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото

Производството на злато в Турция е повишено с 20% през 2018 година спрямо миналата година, оповестява заместник-министърът на енергетиката и естествените запаси Митхат Джансъз.

Увеличеното произвеждане способства за намаляването на недостига по настоящата сметка на страната с почти 200 млн. $, разгласи зам.-министърът в профила си в Twitter.

Турция регистрира остатък по настоящата сметка от 986 млн. $ през ноември, което е в внезапен контрастност по отношение на миналогодишния недостиг от 4.2 милиарда $, по данни на Централната банка на Турция. Това е четвъртият следващ месец, в който платежният баланс на страната е позитивен.

Изключвайки златото и силата, през ноември салдото по настоящата сметка означи остатък от 4.5 милиарда $, подобрявайки се от недостиг от 898 млн. $ през същия месец на 2017 година, написа Daily Sabah.

Производството на злато в Турция стартира през 2001 година Най-високото равнище на произвеждане бе достигнато през 2013 година с 33.5 тона. През 2017 година то понижава до 22.5 тона, а през 2018 година още веднъж се усилва до 27.1 тона.

В края на предходната година страната сътвори нова компания за търсене на подземни запаси в чужбина, която ще работи в Централна Азия и Африка.

С настоящите планове се чака турското произвеждане да доближи 30 тона тази година и 35 тона през 2020 година, планува Джансъз. С въвеждането на нужното законодателство и механизми за стимулиране, Турция се стреми да реализира 50-60 тона рандеман на злато до 2023 година, когато страната ще означи древен празник като република./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР