Производството на вятърна и слънчева енергия ще продължи да нараства

...
Производството на вятърна и слънчева енергия ще продължи да нараства
Коментари Харесай

Вятърната и слънчевата енергия ще генерират 33% от световната енергия до 2030 г.

Производството на вятърна и слънчева сила ще продължи да нараства до равнище, което ще съставлява повече от една трета от световното електричество до 2030 година, по отношение на 12% към сегашния миг, показва нов разбор на Rocky Mountain Institute (RMI), организация с нестопанска цел, фокусирана върху енергийният преход.

Очакваният по-нататъшен скок на вятърната и слънчевата сила слага световната енергийна система на амбициозния път на Международната организация по енергетика  (МАЕ) към така наречен чиста нула, се показва в проучването на RMI, направено в партньорство с Bezos Earth Fund.

Въз основа на направените прогнози, скокът във възобновимите енергийни източници ще докара до това, че слънчевата и вятърната сила ще генерират 12-14 000 тераватчаса (TWh) до 2030 година Това ще бъде 3 до 4 пъти по-високо спрямо равнищата от 2022 година и също по този начин ще надвиши скорошните апели преди среща на върха за климата COP28 за утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година, уточни RMI.

Спадащите през последните 10 години разноски при производството на вятърна и слънчевата се чака да продължат, като цената на ВЕИ силата още веднъж ще намалее почти на половина до 2030 година Анализът на RMI предвижда, че цените на слънчевата сила още веднъж ще се намалят почти на половина до 2030 година, като спаднат до 20 $ за мегаватчас (MWh) спрямо над Щатски долар 40 за MWh в този момент.

Миналия месец Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи в собствен отчет, че енергийната рецесия в Европа, Законът за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати и продължаващото мощно разширение на инсталациите за зелена сила в Китай се чака да допринесат за най-голямото непрестанно повишаване на нараствания потенциал за възобновима сила през тази година.

Очаква се в международен мащаб новите съоръжения с потенциал за възобновима сила да набъбнат до 440 гигавата (GW) тази година, което е нарастване със 107 GW на годишна база и най-голямото нарастване на нови мощности, виждано в миналото, се споделя в отчета на МАЕ. Слънчевите фотоволтаични попълнения се чака да отговорят на две трети от нарастването на възобновимия енергиен потенциал тази година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР