Производството на цимент у нас е привлякло някои от най-големите

...
Производството на цимент у нас е привлякло някои от най-големите
Коментари Харесай

Пазарът на цимент у нас се консолидира

Производството на цимент у нас е привлякло някои от най-големите международни компании в сектора - „ Холсим България “ и „ Титан България “. „ Девня Цимент “ АД е другият огромен производител на цимент в България. Търсенето на този строителен артикул е под мощен напън. От една страна, то зависи от положението на строителството в страната ни – инфраструктурните планове са в застой, единствено жилищното строителство поддържа потреблението. От друга – през предходната година търсенето беше притиснато и от повишението на цената на електрическата сила и надлежно повишаването на цимента. От трета страна, производителите у нас са наранени и от евтиният импорт от Труция.

 „ Холсим България “ АД - село Бели извор е уведомило Комисията за защита на конкуренцията за желанието си да реализира централизация посредством придобиване на надзор върху „ Транспорт строй “ АД, оповестиха от регулатора.

„ Холсим България “ реализира активност на пазара на произвеждане и продажба на цимент на територията на България и на пазара на бетон в град София и покрайнината и град Пловдив и покрайнината, а непряко - и на районните пазари на инертни материали в регионите на градовете София, Пловдив и Пазарджик и покрайнините им и на националния пазар за подготовка за оползотворяване на боклуци.

„ Холсим България “ е част от международния водач в производството на цимент, инертни материали и бетон „ ЛафаржХолсим “, основана посредством сливането на „ Холсим “ и „ Лафарж “ през юли 2015  година. Обединената компания има смесен 180-годишен опит в производството на цимент, инертни материали и бетон и е новият международен водач в бранша на строителните материали. У нас компанията има активност в трите сегмента - произвеждане на цимент, инертни материали и бетон. „ Холсим България “ създава в циментовия си завод в Бели извор четири марки цимент.

„ Транспорт строй “ АД работи на пазара на производството и продажбата на бетон на територията на град София и покрайнината. Производственият център се намира в региона на Гара Искър, край София.

Според кандидат-купувачът не се чака интервенцията да окаже влияние върху нито един от съответните продуктово-географски пазари в страната, защото все още „ Холсим България “ има взаимен надзор върху „ Транспорт строй “ и смяната на контрола от взаимен в едноличен няма да промени пазарното състояние на придобиваното дружество.

Искането от „ Холсим България “ е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтригувано лице може да показа информация или да изрази своето документално мнение по отношение на договорката и въздействието, което тя може да окаже върху ефикасната конкуренция на съответните пазари в страната, означават от антимонополния орган.

Съобщението е направено от „ Холсим България “, като Комисия за защита на конкуренцията си резервира правото да се произнесе с дефинитивно решение след осъществяването на цялостна оценка на нотифицираната договорка, прецизират от регулатора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР