Производството на ток в страната се е увеличило с над

...
Производството на ток в страната се е увеличило с над
Коментари Харесай

ЕСО: Производството на ток се е увеличило с над 9% за последната година

Производството на ток в страната се е нараснало с над 9% за последната година, демонстрират данните на Електроенергийния систематичен оператор. В същото време обаче потреблението у нас понижава с съвсем две на 100. Продължава наклонността за нарастване на износа, съобщи Българска национална телевизия. Въпреки снадки с осем дни период за ремонт на шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", централата взаимно с тецовете у нас продължава да покачва производството си с съвсем 14% през последната година. Увеличава се също по този начин тока, който създават възобновимите източници.

Спад има при водноелектрическите централи. По тематиката произвеждане на електрическа енергия своите мнения дадоха депутатите от ГЕРБ и " Продължаваме Промяната " Теменужка Петкова и Радослав Рибарски.

" Целта за климатична индиферентност до 2050 година е невъзможна без потреблението на нови нуклеарни мощности, за България има доста положителни благоприятни условия за това ", сподели Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

" Доколкото ми е известно не са подхванати съответни стъпки в реализирането на това открити, само че това е залегнало и продължи да забележим по какъв начин този развой ще продължи ", уточни Радослав Рибарски, Политическа партия.

В момента от АЕЦ създава над една трета от тока в страната. Другите огромни базови мощности са тецовете на въглища, които обаче съгласно европейските условия следва да бъдат затворени в идващите 20 години.

" Преходът към нисковъглеродна стопанска система би трябвало да бъде равномерен, би трябвало да бъде обективен, по никакъв метод да не слага под риск енергийната сигурност на България ", сподели Петкова.

" Продължаваме Промяната " не си е променяло мнението за самото битие, залагаме на този запас в Маришкия басейн и в Плана за възобновяване беше закрепена датата 2038 година ", изясни Рибарски.

Двамата депутати разясниха и опцията за диверсификация на нуклеарното гориво за АЕЦ " Козлодуй ".

" Този развой зависи и от лицензирането от самия оператор, би трябвало да преминем процеса на лицензиране и едвам тогава това гориво може да бъде употребявано ", сподели Радослав Рибарски. " Гориво за нашата електроцентрала е обезпечено за шести блок за години напред, да се надяваме, че процесът на диверсификация на доставките на пети блок ще завърши до април 2024 година и това ще ни разреши да диверсифицираме този развой ", посочи Теменужка Петкова.

Към този миг в страната ни не може да бъде употребявано различен тип гориво, с изключение на съветското за АЕЦ, тъй като единствено то има нужните лицензии у нас.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР