“Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година. В

...
“Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година. В
Коментари Харесай

Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година

“Производството на малини бележи 30% растеж по отношение на предходната година. В България за 2019 година реколтираните площи с малини са 22 хиляди дка, а прибраната продукция е над 10 хиляди тона. ” Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на 5-тото издание на годишния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България.

Зам.-министър Кръстева беше безапелационна, че пресните, първично модифицирани и замразени малини са от главните артикули от бранш “Плодовете и зеленчуци ”, които имат позитивно експортно салдо. По думите й, малини изнасяме за главно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди за Румъния, Нидерландия и Англия.

По данни на МЗХГ, през последните години при малините се следи повишаване на плододаващите площи, които през 2018 година доближават близо 25 000 дка. При ягодите се следи опазване на плододаващите площи, към 10 000 дка. Към 2019 година реколтираните площи с ягоди са 9 919 дка, а прибраната продукция - 8 372 тона.

През тази година, в поддръжка на бранша, МЗХГ започва Схема за държавна помощ „ Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция “. Тя се ползва по предложение на браншовите организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “. Разработена е с дейното присъединяване на асоциациите в бранша, като са взети поради всички техни оферти във връзка с допустимите по схемата капиталови разноски. Целта на помощта е да се поддържат земеделските стопани за вложения в машини, съоръжение и линии за подготовка, изстудяване и предпазване на първична земеделска продукция. Инвестициите имат за цел възстановяване на общата продуктивност и резистентност на стопанството, по-специално посредством понижаване на индустриалните разноски и възстановяване на производството. Нотифицираният оптимален бюджет за периода на използване 2019-2020 година е в размер на 7,2 млн. лева Бюджетът за 2019 година, е половината от избрания, т.е. 3, 6 млн. лева
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР