Производствените цени в нашата страна спадат през октомври на годишна

...
Производствените цени в нашата страна спадат през октомври на годишна
Коментари Харесай

НСИ: Спад на цените на производител през октомври

Производствените цени в нашата страна спадат през октомври на годишна база за седми следващ месец, като те се намаляват и по отношение на предходния месец, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на цените на производител (PPI) в нашата страна се намалява през октомври с 20,1% по отношение на година по-рано след намаляване с 24,3% през септември, като това съставлява индустриална дефлация за седми следващ месец - от април 2023 година насам, когато беше първото намаляване на цените на производител от края на 2022 година

Спрямо предходния месец индустриалните цени през октомври се намаляват с 0,9% по отношение на септември, когато набъбнаха с 1,6 на 100.

Намаляването на цените на производител по отношение на предходния месец се дължи на намаляване с 4,3% на цените в добивната индустрия и с 1,2% в преработващата индустрия, до момента в който цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се покачват с 0,3 на 100.

Графика на цените на производител (на годишна база)



Спрямо година по-рано обаче цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна сила пък се намалява през октомври 2023 година с цели 48,8%, откакто тъкмо преди година (през септември 2022 г.) беше регистриран техен скок с цели 148,3%. Цените в добивната индустрия пък се намаляват през октомври с 4,9% по отношение на същия месец на 2022 година, до момента в който тези в преработващата индустрия понижават с 1,7 на 100.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври се намалява с 0,6% по отношение на септември и с 25,9% по отношение на година по-рано, до момента в който показателят на цените на производител на интернационалния пазар понижава на месечна база с 1,3% и на годишна база със 7,8 на 100.

Данните за продължаващо понижаване на индустриалните цени допускат, че и потребителската инфлация ще продължава да отслабва през идващите месеци, въпреки и с по-умерено от досегашното движение.

По-рано този месец Национален статистически институт регистрира закъснение на потребителската инфлация в нашата страна през октомври до 5,8% на годишна база от 6,3% през септември, достигайки най-ниско равнище от октомври 2021 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР