Производителят на ваксини срещу COVID-19 Pfizer-Biontech се е договорил с

...
Производителят на ваксини срещу COVID-19 Pfizer-Biontech се е договорил с
Коментари Харесай

Pfizer ще намали броя на ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

Производителят на ваксини против COVID-19 Pfizer-Biontech се е договорил с Европейската комисия за понижаване на броя, който Европейски Съюз би трябвало да закупи, и да измести крайния период за доставка до 2026 година, заяви " Ройтерс ", представен от 

Промяната в контракта понижава с към една трета броя на оставащите дози, които Европейски Съюз би трябвало да купи, само че ще би трябвало да заплати такса за всяка анулирана доза. След заплащането на таксата, чийто размер не се оповестява, в началото контрактуваните дози ще бъдат превърнати в незадължителни поръчки.

Ако епидемиологичната конюнктура се утежни, страните ще могат да изискат да се върнат към в началото контрактуваните количества. В този случай авансово платената такса ще им бъде приспадната от цената на имунизациите.

Доставките ще бъдат разсрочени през идващите четири години, вместо до края на 2023 година, както е съгласно първичния контракт. Цената на имунизациите няма да се трансформира за снадки до 2026 година период, заяви в петък Европейската комисия, отказвайки да уточни сумата, която сега се заплаща на Pfizer-Biontech за всяка доза. Запазва се условието производителят да създаде приспособени ваксини, в случай че се появи нов вид на ковид, който заобикаля отбраната на сегашния препарат.

Държавите, които се откажат да вземат участие при новите условия, ще продължат да бъдат обвързани от договорните отговорности, годни преди предоговарянето.

Споразумението, което беше публично доказано от Европейската комисия, идва след месеци договаряния за поправяне на контракта, подписан от името на европейските страни за доставка на 1.8 милиарда дози ваксини (900 млн. и опция за пазаруване на още 900 млн. дози) през 2022-2023 година

Еврокомисията беше натоварена от държавните управления да обезпечи неговата смяна заради световното пренасищане на ваксини против COVID-19 и спада на интереса към ваксиниране в Европейски Съюз, където 73% от популацията е имунизирано.

Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този контракт към момента не са доставени. Европейски Съюз не е декларирал, че ще се възползва от спомагателната опция. По данни на Европейската комисия тази година 27-те членки на Европейски Съюз би трябвало да получат общо към 450 млн. дози ваксини.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР