Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума Математици,

...
Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума Математици,
Коментари Харесай

Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

Производителят на машините за гласоподаване Александър Чобанов от консорциума " Математици, информатици, роботици без граници ", избран в пазарното изследване на " Сова 5 " като най-подходящ за направа на машините за гласоподаване на идния евровот, заплаши, че ще се откаже. Това ще стане, в случай че до 2 седмици Централната изборна комисия (ЦИК) и държавното управление не го извикат на директно договаряне и в случай че не му бъде обезпечено държавно финансиране за машините, съобщи кореспондент на .
" Даваме период 2 седмици на всички заинтригувани лица, в случай че ли не - ние се отдръпваме ", съобщи още той. Чобанов разгласи, че от консорциума му имат подготвеност да произведат машините, само че са смутени и комплицирани от забавянето и неяснотата по кое време ще бъдат извикани от ЦИК, с цел да вземат участие в конкурс или директно договаряне за започване на изработването на тези машини. Няма социална поръчка към момента, посочи още Чобанов.
" С новата смяна на закона, който ще бъде променян, няма да остане софтуерно време за произвеждане на тези машини ", притеснява се Чобанов. " Както има технология за правене на закони, има технология за производство на Ай Ти техника ", акцентира той и означи, че когато се вършат машини като винетките - след две години създаване дават недостатъци. " Ние не желаеме да станем компанията Винетки - 2. Затова желаеме да спрат всички размотаваници и да бъдем поканени на директно договаряне ", безапелационен е Чобанов.
Той заяви, че сега имат подготвеност да изработят 3100 машини, като 100 ще са за запаса, само че сложи изискване: " в случай че в границите на две седмици получим възлагателния автограф на контракта. Освен това финансирането би трябвало да бъде държавно ".

Чобанов сподели протоколите от 2017 година когато никой не се яви. Според него заради обстоятелството, че се изисквало участниците да финансират безусловно всичко, дружно с гаранциите в ЦИК и по-късно вероятно в случай че нито една машина не се скапе, да бъде заплатен договорът. " Това е парадокс. Ние даваме на ЦИК и на държавното управление време, даваме време и на опозицията да седнат на диалози с нас и да изясним тези въпроси ", съобщи Чобанов.
" В момента няма друга компания, подсигурявам го ", добави той. В момента Сова 5 не може да ни победи, тъй като изискванията, които те сложили се единствено за машините, само че и за промяна на софтуера трябват 6 милиона ", добави Чобанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР