Производителят на храни и напитки Nestle отчете спад на продажбите

...
Производителят на храни и напитки Nestle отчете спад на продажбите
Коментари Харесай

Nestle отчита близо 10% спад на продажбите, но запазва органичния ръст

Производителят на храни и питиета Nestle регистрира спад на продажбите от 9,5% за първата половина на годината. Компанията е генерирала 41,2 милиарда  швейцарски франка оборот в интервала януари – юни. Въпреки това облагата на акция се усилва с 22% до 2 швейцарски франка, а органичният растеж доближава 2,8%, се споделя в доклада на компанията за полугодието. Свободният паричен поток понижава с 19% до 3,3 милиарда швейцарски франка, което се дължи основно на забавеното погашение на дивиденти от обвързвано сдружение и на по-ниските доходи.

През отчетния интервал най-добре са се представяли продажбите на храните за домашни любимци. Приходите от тях доближават близо 7 милиарда франка, което е с цели 6,5% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Най-много доходи компанията продължава да има от прахообразни и течни питиета – 10,7 милиарда франка, които означават спад от 5,5%. Най-голям спад има в продажбите на бутилирана вода – приходите от нея се намаляват до 3,2 милиарда франка или цели 15% на годишна база. Спад има и при шоколадовите артикули – продажбите им дават отговор на 2,9 милиарда франка, което е с 14% по-малко на годишна база.

Компанията въпреки всичко чака възобновяване до края на годината и растеж на продажбите от 2-3% за цялата 2020 година

Само преди три месеца Nestle регистрира най-хубавия си тримесечен растеж на продажбите за близо 5 години, в следствие на потребителското запасяване за изолацията по време на карантинните ограничения поради ковид. Клиентите са набавяли запаси от храната за домашни любимци Purina през кафе Nescafe до замразени ястия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР