Производителят на електромобили Tesla има китайски конкурент в огледалото за

...
Производителят на електромобили Tesla има китайски конкурент в огледалото за
Коментари Харесай

Компанията, която се състезава за световния връх на пазара на електромобили

Производителят на електрически автомобили Tesla има китайски съперник в огледалото за назад виждане. Акциите на Build Your Dreams (BYD) скочиха тази седмица, откакто компанията разгласи, че чака облагата ѝ за третото тримесечие да нарасне повече от два пъти, в съпоставяне със същия интервал на миналата година, написа BBC.

BYD към този момент изпреварва Tesla във връзка с тримесечното произвеждане и се подрежда на второ място след нея по световни продажби. Успехът на BYD е симптом за това с какви темпове се разраства китайската автомобилна промишленост. Китай изпревари Япония през тази година и към този момент е вторият максимален експортьор на коли в света. Това е ярък лъч в едва представящата се китайска стопанска система, наранена от тежката имотна рецесия и рекордната безработица.

От друга страна обаче, напрежението сред Пекин и доста страни се ускорява, не на последно място със Съединени американски щати и Европейски Съюз, които са експортни пазари за китайските електрически автомобили. С прекосяването на света към нови, по-чисто технологии, това е следващият образец за това какъв брой мъчно ще бъде за западните страни да се откъснат от зависимостта си от китайските артикули.
Как BYD построи своите фантазии?
Компанията има основно преимущество през цялото време. За разлика от други автопроизводители, които уголемяват активността си, с цел да създават електрически автомобили, BYD в началото е компания за акумулатори, която след това стартира да създава коли.

Състоянието на основния изпълнителен шеф на BYD Уанг Чуанфу се прави оценка на 18.7 милиарда $. Той е роден през 1966 година в семейство на фермери в една от най-бедните китайски провинции. Уанг остава сирак като дете и е отгледан от по-големите си брат и сестра. След като приключва инженерство и физикохимия на металургията, той съосновава BYD в Шънджън през 1995 година дружно със собствен братовчед. Двамата си основават име на производители на акумулаторни акумулатори, които се употребяват в смарт телефони, преносими компютри и друга електроника и се конкурират с по-скъпия японски импорт.

BYD става обществена компания през 2002 година, а скоро по-късно диверсифицира активността си, като купува изпитващия усложнения държавен производител на коли Qinchuan Automobile Company. Пазарът на електрически автомобили към момента прохожда, когато ръководителите в Пекин търсят празнини, които Китай може да запълни. В началото на новото хилядолетие те дават дотации и данъчни облекчения на фона на целта, който държавното управление дава на производството на сила от възобновими източници.

За BYD моментът е съвършен. Батериите, които компанията създава до тогава, на процедура се трансформират в моторите, които задвижват електрическите автомобили. През 2008 година щатският милиардер Уорън Бъфет купува 10-процентен дял в BYD Auto, заявявайки, че един ден компанията ще стане

най-големият състезател на международния авто пазар, който неизбежно ще се насочва към електрическите автомобили ".

Бъфет се оказва прав. Днес Китай господства в световното произвеждане на електрически автомобили главно поради BYD. А Пекин се стреми да резервира тази преднина – предишния юни китайските управляващи предложиха на бранша на електрическите автомобили данъчни облекчения на стойност 72.3 милиарда $ за интервал от четири години, което беше най-големият тласък в интервал, в който продажбите се забавят.

Анализатори настояват, че BYD дължи растежа си на своя първичен бизнес – батериите. Те са измежду най-скъпите елементи на един електрически автомобил, а това, че ги създава сама, икономисва на BYD доста средства. Конкуренти, измежду които и Tesla, разчитат на други производители за батериите в колите си.

Моделът Seal на BYD има 15% преимущество пред създавания в Китай Model 3 на Tesla, " се показва в отчет на UBS.

Базовият модел електрически автомобил на BYD Seagull се продава на цена от 11 000 $. Tesla показа неотдавна седановия Model 3, чиято начална цена в Китай е близо 36 000 $. Китайската компания наподобява реализира триумфи и отвън пазара на електрически автомобили – тя изпревари немската Volkswagen като най-продаваната марка коли в Китай през тази година.
BYD против Tesla
Илон Мъск реагира с подигравка по време на телевизионно изявление през 2011 година, когато е запитан за BYD и съперниците от Китай. Тогава Tesla към момента е млада, обществена компания и тъкмо е показала първообраз на първия електрически автомобил, който стартира да продава - Model S.

Днес Мъск евентуално съжалява за тази своя реакция. През септември Tesla е продала 74 073 електрическия автомобил, създадени в Китай, което е с близо 11% по-малко, спрямо миналата година, сочат данни на Китайската асоциация на производителите на коли. За съпоставяне, BYD е продала 286 903 автомобила за същия интервал, което е близо 43-процентен скок в продажбите ѝ на електрически автомобили и на хибридни модели.

По подигравка на ориста, възходящата известност на електрическите автомобили в Китай се приписва на Tesla. Зелените тласъци не привличаха клиенти към електрическите автомобили, до момента в който Tesla не стъпи на локалния пазар.

Дори и в този момент това е една от обичаните марки електрически автомобили в Китай ", споделя автомобилният анализатор Иван Лам от Counterpoint Research, допълвайки, че тя към момента е известна измежду по-младите купувачи.

Когато Китай, който е най-големият пазар на коли в света, искаше да притегли електрически автомобили в страната, Пекин облекчи разпоредбите, тъй че да разреши на задгранични производители да имат изцяло индустриални и търговски интервенции. Преди това компании като General Motors и Toyota, се нуждаеха от локален сътрудник, даже с цел да построят цех в Китай.

Когато това се промени, Tesla се възползва от опцията. Дори и през днешния ден, тя е най-големият експортьор на създадени в Китай електрически автомобили и вторият максимален продавач на електрически автомобили в Китай. Мъск има амбициозни проекти за разгръщане на активността си в Китай и да построи големи хранилища за акумулатори, които ще работят като самобитна електропреносна мрежа за електрически автомобили, захранвайки зарядните станции.

С повишаването на напрежението сред Вашингтон и Пекин обаче, той също насочи вниманието си към Индия, която се пробва да се нарежда като различен съперник на китайския пазар. След среща през предишния юни с премиера Нарендра Моди, Мъск съобщи, че Tesla ще бъде в Индия " допустимо най-скоро ".
Кой ще завоюва конкуренцията?
Мястото на пазара на електрически автомобили бързо се стеснява за обичайните автопроизводители, чийто бизнес към момента зависи от моторите с вътрешно горене. Анализатори предвиждат сеизмични промени до 2030 година с разрастването на зелените тласъци за битка с климатичните промени.

Автопроизводители от Европа и Англия изпитват усложнения да се конкурират. Предпазливостта във връзка с Китай обаче може да провокира въвеждането на регулации, които ще създадат европейския пазар не толкоз наличен за конкурентните китайски автопроизводители.

Европейската комисия стартира да изследва въпроса за налагането на мита за отбрана на европейските производители от " потопа " от вносни, по-евтини китайски електрически автомобили, които, съгласно изпълнителния орган на Европейски Съюз, се облагодетелстват от дотациите на Пекин. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз не е не запомнил по какъв начин неговата промишленост на слънчевите панели е била наранена от " нелоялните търговски практики " на Китай.

Засега обаче наличните зелени коли на BYD са шлагер в Европа, където потребителите се борят с инфлацията и енергийните разноски. Домът на Mercedes Benz, BMW и Volkswagen изпитва усложнения да не изостава от световното произвеждане на електрически автомобили, а доказателството за това се видя на най-голямото автомобилно ревю в Европа - това в Мюнхен през септември, където горещата тематика бяха китайските електрически автомобили.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР