Производителят на електрически автомобили Tesla е изправен пред съдебно дело

...
Производителят на електрически автомобили Tesla е изправен пред съдебно дело
Коментари Харесай

Tesla е изправена пред ново дело заради публикациите на Мъск в Twitter

Производителят на електрически коли Tesla е изправен пред правосъдно дело поради изявления на основният изпълнителен шеф на компанията  Илон Мъск в обществените мрежи, които доведоха до поевтиняване на акциите на компанията, предава Ройтерс.

Инвеститорът в Tesla Дейвид Уагнър изиска да бъде обезпечен достъп до вътрешен документи на компанията, с цел да се изследва дали Tesla и Мъск са нарушили съглашение с Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) на Съединени американски щати, а членовете на борда на компанията не са се провалили в осъществяването на отговорностите си.

През 2018 година Мъск уреди дело с Комисията за обява в Twitter, в която съобщи, че възнамерява да направи компанията частна. Тогава Мъск се съгласи юристите на компанията да утвърждават авансово постовете му в Twitter, които включват значима информация за компанията.

Акциите на Tesla поевтиняха доста, откакто на 6 ноември Мъск съобщи, че счита да продаде 10% от каузи си в компанията, в случай че това му решение бъде подкрепено от почитателите му в Twitter. На тази дата Мъск попита своите над 60 млн. почитатели в Twitter дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. Около 58% от участвалите в анкетата 3,5 млн. души в обществената мрежа дадоха отговор с „ да “. Оттогава насам той е продал акции на стойност близо 14 милиарда $.

Делото, заведено против Tesla тази седмица, има за цел да принуди компанията да даде повече инфоформация за туитовете на Мъск, в това число публична документи, с цел да се откри дали изявленията на основния изпълнителен шеф за продажба на акции са били прегледани и утвърдени авансово.

През март различен акционер съди Мъск и борда на шефовете, обвинявайки ги в нарушение на съглашението със SEC от 2018 година и излагане на акционерите на загуби за милиарди долари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР