Производителят на чипове Nvidia се запъти към най-елитния клуб на

...
Производителят на чипове Nvidia се запъти към най-елитния клуб на
Коментари Харесай

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

Производителят на чипове Nvidia се запъти към най-елитния клуб на Уолстрийт - този на трилионните компании. Огромният скок в пазарната ѝ стойност стана факт за извънредно малко време благодарение на изкуствения разсъдък.

Контекст : Nvidia е огромен хардуерен производител от повече от 20 години. Ако четете тази публикация на компютър, то е доста евентуално неговата видеокарта да е направена точно от компанията.
 Дженсън Хуанг, който печели от всяка софтуерна иновация към този момент 30 години
Той печели от всяка софтуерна иновация към този момент 30 година Печелим и ние

Босът на Nvidia прави смели, само че точни залози за бъдещето на компютърните игри, криптовалутите, самостоятелните коли, AI и освен

" Златната кокошка " за Nvidia обаче не е (само) при потребителския хардуер - или най-малко не и при по-масовия. По време на крипто взрива стана ясно, че графичните ускорители от висок клас се оправят доста добре с изчисленията при " копаене " на bitcoin или ether. Така голямото търсене донесе милиарди долари на производителя.
 Снимка 411528
Източник:

След крипто пристигна AI. Nvidia създава профилиран хардуер, който е изключително подобаващ за тежките математически интервенции, които са нужни за генерирането на текст, изображения, звуци и така нататък Това са видеокарти с огромна мощност и още по-голяма цена, като огромните компании с упоритости в областта на изкуствения разсъдък се постанова да купуват хиляди от тях.

Детайли : В края на търговията в сряда пазарната стойност на Nvidia беше 755 милиарда $. Само в границите на деня в четвъртък тя скочи с 26% до 950 милиарда $.

Очакването е компанията на Дженсън Хуанг да премине психическата граница от 1 трлн. $, откакто предвижда продажби за 11 милиарда $ през втората четвърт на фискалната 2024 година поради ускоряващото се AI съревнование, в което сега са Microsoft, Гугъл, Meta и ред други. Това е над 50% по-висока сума спрямо прогнозите на анализаторите.
 AI усили двойно благосъстоянието на Дженсън Хуанг от Nvidia
AI усили двойно благосъстоянието на милиардер от международния Топ 50

Акциите на компанията му сега са най-хубавите в S&P 500

Изкуственият разсъдък докара до 108% растеж на цената на акциите на Nvidia на годишна база.

Още нещо: В момента в американската клуб " Трилион $ " има единствено софтуерни компании - Apple (2,7 трлн. долара), Microsoft (2,3 трлн. долара), Alphabet (1,54 трлн. долара) и Amazon (1,20 трлн. долара).

Друга трилионна компания е Saudi Aramco, оценена също на над $2 трлн.

От друга страна:  Изкуственият разсъдък към момента не е достигнал до фаза, в която машините действително " разсъждават " - по-скоро логаритмите вършат " догатки " на база големи масиви от данни, с които са обучавани. Според някои специалисти идната стъпка в AI ще изисква друг метод - и, може би, друг хардуер като квантовите компютри.
 Какво ни чака (съвсем скоро) в AI сферата
Какво ни чака (съвсем скоро) в AI сферата

Какво е AGI, какъв брой надалеч е и какво идва след него

Ако Nvidia не се приспособява задоволително бързо, това може да удари съществено по бизнеса ѝ, а, поради общия възторг на пазара сега, може да пострада и целият софтуерен бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР