Производителите ще могат да усетят облекчението едва след месец, тъй

...
Производителите ще могат да усетят облекчението едва след месец, тъй
Коментари Харесай

В някои от големите вериги супермаркети хлябът и брашното вече са с нови цени

Производителите ще могат да усетят облекчението едвам след месец, защото в този момент внасят Данък добавена стойност за юни.

От през днешния ден влезе в действие нулевата ставка на Данък добавена стойност върху хляба и брашното. В Пловдив цената на тези артикули беше понижена основно в магазините от огромните вериги. По-малките производители и търговци избраха да изчакат новата седмица и сами да преценяват дали и с какъв брой да поправят продажните цени. Хлебопроизводителите не скриха опасенията си, че галопиращата инфлация скоро ще изяде облекчението, обвързвано с премахването на Данък добавена стойност върху хляба, предава Бнт.

В някои от огромните вериги супермаркети хлябът и брашното към този момент са с нови цени понижението е сред 16 и 20%. Дори има специфични осведомителни табели, които изясняват понижението с новите законови промени за нулево Данък добавена стойност върху тези артикули. В по-малките пекарни обаче цената на хляба през днешния ден остана непроменена.

Според производителите растящите цени на вода, ток, газ, превоз оскъпяват фрапантно хлебните произведения, чието търсене по принцип през лятото понижава. Цената на пшеницата също пораства.

Намаляването на Данък добавена стойност не считам, че ще понижи цената на хляба внезапно или в случай че я понижи, аз виждам като най-много 10%, само че за това можем да приказваме след беритба. Зависи какъв брой е сполучлива беритба, зависи каква част от суровината ще остане в България, счита Димитър Йолтов, пекар.

При всички случаи обаче, новата мярка ще докара до понижаване на сивия бранш.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР