Производителите на ток от слънце и вятър, АЕЦ Козлодуй и

...
Производителите на ток от слънце и вятър, АЕЦ Козлодуй и
Коментари Харесай

ДПС предлага нови такси за ВЕИ, АЕЦ и ВЕЦ, докато пази ТЕЦ-а на Доган

Производителите на ток от слънце и вятър, АЕЦ " Козлодуй " и ВЕЦ-вете на НЕК да бъдат задължени да заплащат добави такси към Фонда " Сигурност на електроенергийната система ". В същото време сходно ново утежнение категорично няма да важи за Топлоелектрическа централа на природен газ и въглища. Това оферират група депутати от Движение за права и свободи, отпред с Рамадан Аталай.

На процедура те оферират да се вкара спомагателен налог върху приходите на ВЕИ и другите производителите, само че подобен да няма за Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и централите, свързани с Христо Ковачки. Сред пожалените са и държавния въглищен Топлоелектрическа централа и " Топлофикация София ".

Формалният претекст е да се съберат от страната част от свръхпечалбите, които производителите реализират поради високите борсови цени на тока, с цел да се заплащат обезщетения към крайните консуматори. Но истината е, че упоменатите от Движение за права и свободи възобновими енергийни източници към този момент понесоха сходен регулаторен удар на 1 януари, по дълготрайните си контракти с страната. А облагите на АЕЦ и НЕК по този начин или другояче се употребяват от страната точно за финансиране на схемите за подкрепяне на бизнеса през последните месеци.
Какво желае Движение за права и свободи
Според за решение всички ВЕИ с мощ от 500 кВт нагоре, които са въведени в употреба преди 1 януари 2021 година (на процедура 99% от настоящите централи) би трябвало да заплащат на Фонда " Сигурност на електроенергийната система " 80% от разликата сред реализирана борсова цена в сегмента " Ден напред " и избраната им от КЕВР планирана пазарна цена.
Реклама
В случая от 1 януари тази година КЕВР (в предходния си състав) дефинира, че ВЕИ производителите могат да получат от пазара по 293.37 лева./мВтч. През януари и февруари междинната борсова цена беше към 370 лева./мВтч, а за март все още е 530 лева./мВтч. Така, съгласно предлагането на Движение за права и свободи, производителите биха дължали за март 80% от 236.6 лева или 189.3 лева за всеки създаден мегаватчас. Обикновено през март ВЕИ генерират към 390 хиляди мВтч или тук става дума за близо 60 млн. лева спомагателни такси единствено за месец.

За АЕЦ " Козлодуй " и ВЕЦ-овете пък 80-процента такса ще се дължи върху разликата от борсовата цена и 200 лева или в тази ситуация за март - 264 лева на мегаватчас. При следните размери на произвеждане от към 2.1 млн. мВтч това прави 554 млн. лева за месец

Важно изключение в предлагането за новите такси обаче е, такива да не се заплащат от въглищни и газови централи. Мотивът - тези производители заплащат CO2 излъчвания. Но цената на квотите през март е към 65 евро/тон или 127 лева, което не задоволително съображение за изключването на централите от сходна скица.
Възможно ли е
По принцип новоприетият от Европейска комисия пакет RePowerEU позволява опцията поради актуалната спешна обстановка държавите-членки по изключение да вкарат данъчни ограничения върху част от облагите на производители на електрическа енергия. В документа обаче категорично се споделя, че такива ограниченията следва да се ползват еднообразно за всички производители и да са софтуерно неутрални.
Реклама
Също по този начин RePowerEU позволява продължителността на изключителното данъчно облагане да бъде до 30 юни 2022 година, а в предлагането на Движение за права и свободи срокът е до декември 2022 година

Но най-много е противоречиво дали сходна основна смяна може да стане единствено с решение на Народното събрание, както се предлага от партията на Доган, или е нужна смяна в закон.

Казусът ще бъде прегледан в парламентарната енергийна комисия идната седмица.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР