Производителите на смартфони се наложи да напуснат пределите на нашата

...
Производителите на смартфони се наложи да напуснат пределите на нашата
Коментари Харесай

Новата война на смартфоните ще се води в Космоса

Производителите на смарт телефони се наложи да изоставен рамките на нашата планета, с цел да намерят ново поле за конкуренция между тях. След години на надпревари при процесорите, екраните, камерите и мобилната съгласуваност, в този момент всички огромни играчи на пазара създават технологии за сателитна връзка.

Тя е незаменима тук-там отвън обсега на мобилните мрежи, само че досега изискваше профилирани устройства и много скъпи абонаментни проекти към профилирани компании. Това към този момент се трансформира и към този момент дори със общоприет смарт телефон става допустимо да вземем за пример да дадете координатите си на спасителите, в случай че се загубите в планината.

Надпревара в Космоса

Именно незабавните случаи бяха и главното приложение на технологиите на Huawei и Apple, които започнаха конкуренцията през септември предходната година.

Mate 50 на китайския производител изпревари с един ден премиерата на iPhone 14 серията, само че и двете компании предложиха решения, които са единствено за еднопосочна връзка.
 Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 коства на Apple половин милиард $
Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 коства на Apple половин милиард $

Новата услуга ще разреши на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват непосредствено към спътник

Huawei употребяват мрежата от спътници на BeiDou, която е с световно покритие. Emergency SOS via Satellite на Apple на собствен ред разчита на инфраструктура от компанията Globalstar и технология от Qualcomm.

Дракони в околоземна орбита

През януари самите Qualcomm показаха Snapdragon Satellite, която разрешава двупосочна връзка с къси известия през сателитна инфраструктура - 66-те спътника на Iridium, които обикалят планетата на ниска орбита. Плановете са за поддръжка на галактически 5G мрежи (5G NTN) сега, в който те проработят.
 Сателитната връзка идва в Android, ще е по-добра от тази на Apple
Сателитната връзка идва в Android, ще е по-добра от тази на Apple

Нова технология на Qualcomm ще употребява мрежа от спътници с световно покритие

На Mobile World Congress в Барселона от компанията показаха, че Motorola, Nothing, Honor, Oppo, Vivo и Xiaomi към този момент създават устройства, които ще употребяват Snapdragon Satellite. Софтуерната и хардуерна платформа в началото беше налична единствено във флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 2, само че в този момент Qualcomm имат желанието да я вградят в безусловно всичко свои чипсети - дори и тези за устройства от най-ниския клас.
 Снимка 601543
Източник:

Очакването е да забележим смарт телефони със Snapdragon Satellite след лятото, само че най-малко на този стадий технологията ще работи единствено в Северна Америка и Европа.

Други към този момент забиха знамето

На MWC 2023 към този момент видяхме смарт телефони с използваема сателитна връзка, като обаче те употребяват платформата на различен от огромните производители на мобилен хардуер - тайванската Mediatek. Нейният NTN чип задвижва два модела, които са създадени взаимно от Lenovo и Bullitt Group - Motorola Defy 2 и CAT S75. Като хардуер те са доста сходни, като едното устройство ще е най-вече за американския пазар, а другото - за европейския.

Срещу 5 евро на месец, техните притежатели могат да изпращат по 30 известия с размер до 140 байта. Отсрещаната страна ще ги получи като SMS, а, в случай че конфигурира особено приложение, ще може и да дава отговор. Поддържа се и Unicode, което е добра вест за потребителите у нас.
 Снимка 608418
Двата смарт телефона са с подсилени корпуси и редица документи са устойчивост при рухване, удар, потапяне във вода или излагане на рискови теператури, т.е. са подобаващи точно за места, на които никой телеком не би обезпечил обсег.

Допълнително Lenovo и Bullitt Group демонстрираха и Motorola Defy Satellite Link - плътно портативно устройство, което се свързва с Bluetooth към всеки смарт телефон и му дава същите сателитни благоприятни условия. Това е и много по-евтин вид - излиза 100 евро, до момента в който Defy 2/S75 ще се оферират за сред 500 и 600 евро.

И други са на стартовата площадка

Мнозина бяха сюрпризирани от решението на Samsung да не вгради сателитни функционалности в серията S23, изключително в случай, че по този начин или другояче корейският производител този път работи с Qualcomm и употребява процесори Snapdragon 8 Gen 2. За това обаче си има причина: компанията работи по свое лично решение - преди дни беше показан модемът Exynos Modem 5300.

Той е значима стъпка в стандартизацията на галактическите 5G мрежи, като съгласно Samsung те ще разрешат изпращането освен на къси текстове, само че и на фотоси и видео с висока резолюция.
 Снимка 597263
Източник:

Към момента за 5G NTN към момента приказваме най-вече в бъдеще време, само че доста от старите играчи в сателитния бизнес си партнират с разнообразни софтуерни компании в работата по новия вид мрежи, които са във фаза на тествания.

Междувременно и Huawei, и Apple, които сега очевидно изостават от пазара, сигурно приготвят нови версии на своите галактически технологии.

Защо им би трябвало това?

Приключенски настроените консуматори са значима група, само че не са чак толкоз доста, че ползите им да въздействат на цялата смарт телефон промишленост. Както виждаме дори от Starlink, сателитният интернет към момента не може да се съпоставя с решенията по оптика и 5G мрежи, т.е. мъчно обичайните телекоми ще бъдат заобиколени през Космоса. Защо тогава всички огромни смарт телефон производители вземат участие в това съревнование?

Отговорът може би в действителност е елементарен - това е един от дребното останали способи да диференцират продуктите си и да убедят потребителите да купуват. Смартфоните към този момент са една зряла продуктова категория, в която " задоволително положително " за 90% от потребителите е съвсем всяко настоящо устройство. Големите скокове в продуктивността, качествата на камерата или качеството на екрана към този момент от дълго време не се случват всяка година.
 Потребителите стопираха да купуват смарт телефони, а телекомите - 5G съоръжение. Защо?
Потребителите стопираха да купуват смарт телефони, а телекомите - 5G съоръжение. Защо?

Ръстът на инфлацията пренасочва софтуерните разходи другаде

В същото време, повишаването на живота и икономическата неустановеност в допълнение демотивират хората да вършат ъпгрейд на устройствата си, в случай че към момента те работят добре. 5G към момента не демонстрира преимуществата си особено за потребителите, а сгъваемите смарт телефони с различна форма си остават ниша, която не се уголемява изключително поради доста висока цена и терзания за издръжливостта и използваемостта.

Не е инцидентно, че по данни на Counterpoint Research доставките на смарт телефони през 2022 година са паднали с 12% на годишна база и по този начин са се сринали до най-ниските си равнища от 2013 година насам.

Така всяка нова функционалност се оказва значима в опитите на производителите да спасят пазара си от провал - дори и да се постанова да отидат до Космоса, с цел да я получат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР