Производителите на петрол в южноамериканската държава Гаяна, известна у нас

...
Производителите на петрол в южноамериканската държава Гаяна, известна у нас
Коментари Харесай

Европа внася петрол от Гаяна

Производителите на нефт в южноамериканската страна Гаяна, известна у нас и с формалното си наименование Корпоративна Република Гвиана, тази година са нараснали доста износа си за Европа, откакто множеството страни на Стария континент започнаха да се отдръпват от съветското черно злато поради нашествието в Украйна, сочат данни от платформи за наблюдаване на придвижването на корабите.

Износът от Гаяна е повишен доста и заради обстоятелството, че сортовете, добивани в тази страна, се по-подходящи за рафинериите в Европа, в сравнение с тези, произхождащи от други страни от района.

От началото на годината до края на август 49 на 100 от гаянския нефт е бил изнесен за Европа, по отношение на едвам 16 на 100 през 2021 година Дневният поток е възлизал приблизително на 110 000 барела, съгласно данни на " Рефинитив ийкън ", следящи придвижването на танкерите. А това е повече от цялостния размер гаянски нефт, потеглящ във всички направления, през 2021 година През тази година множеството от изнасяните от Гаяна 100 000 барела нефт на ден са отивали в Азия, сочат данните.

Износът се е нараснал изключително очевидно, откакто при започване на годината проработи втората в страната плаваща платформа за предпазване и товарене на нефт. През последните седмици добивът от южноамериканската страна възлиза на 350 000 барела на ден и се е нараснал близо три пъти по отношение на предходната година.

Петролът, добиван от консорциум с присъединяване на " Ексън Мобил " (Exxon Mobil), " Хес " (Hess Corp) и китайската Си Ен Оу Оу Си (CNOOC), е напълно за експорт. Гаяна продава своята квота посредством търгове на свободния пазар или чрез комерсиалното поделение на " Сауди Арамко " (Saudi Aramco).

Никой от участниците в консорциума не е сключвал дълготрайни контракти за доставки с вносители на нефт. Предложената договорка за доставки в Индия предходната година пропадна заради несъгласия към цената на черното злато.

Данните от платформите демонстрират, че испанската " Репсол " (Repsol), италианската " Ени " (Eni) и английската Би Пи (BP) са внасяли гаянски нефт. " Репсол " и " Ени " са внасяли през второто тримесечие на годината и нефт от Венецуела, само че от юли насам доставките са прекратени, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Ексън " и " Хес " отхвърлиха да разясняват за Ройтерс комерсиалните си контракти. Гаянското министерство на енергетиката " Ени ", " Репсол " и Би Пи не дадоха отговор на изпратените им въпроси.

Миналата седмица основният изпълнителен шеф на " Хес " Джон Хес разгласи пред вложители, че Гаяна желае " да продължи напред допустимо най-бързо, с цел да може да получи паричен запас и да се развие ". Той уточни, че проект за развиването на петия план на консорциума в страната – Уару, ще бъде показан на държавното управление за утвърждение по-късно тази година.

Сега Гаяна създава два сорта недопечен нефт – междинен към лек, наименуван Лиза и още по-лек, носещ названието Юнити голд.

Към 2027 година воденият от " Ексън " консорциум, който стартира добива в Гаяна през 2019 година, чака да изпомпва по 1,2 милиона барела на ден. Властите в Гаяна пък плануват скоро да пуснат на търг нови полета за рандеман на газ и нефт, с цел да привлекат нови вложители.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР