Производителите на олио у нас за пореден път се обявиха

...
Производителите на олио у нас за пореден път се обявиха
Коментари Харесай

Производителите на олио се обявиха срещу забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Производителите на олио у нас за следващ път се оповестиха против въведената възбрана за импорт на слънчоглед от Украйна. Това съгласно тях води до дефицит на суровина и обрича бизнеса им на банкрут.

Те упорстват за незабавна среща със земеделския министър Кирил Вътев. За момента проблемите в сектора не се отразяват на цените на олиото по магазините, които се задържат или постепенно вървят надолу.

Вече стартира жътвата на слънчоглед у нас. Производителите на олио го търсят на цена 770-780 лв. за звук. Но българските производители са склонни да го продават над 1000 лева за звук. Затова няма покупко-продажби, а от тук и суровина за фабриките за олио. Освен това към този момент половин година в България има възбрана за импорт на украински слънчоглед.

" Ако закупим количества слънчоглед на тези цени, които оферират земеделските производители, ние няма да можем да продадем продукцията, която произвеждаме. Работим главно за износ, цените у нас се въздействат от външните пазари. Затова би трябвало да произведем артикул, който може да се конкурира на външния пазар ", изясни Яни Янев, ръководител на Асоциацията на производителите на слънчогледово олио.

През последните месеци производителите на олио са писали неведнъж до екипа на земеделското министерство с гледище да се позволи вноса на слънчоглед от Украйна, само че досега нямат отговор. В момента се разисква удължение на възбраната за импорт на украински слънчоглед у нас и след 15 септември.

" Ние настояваме да отпадне възбраната и да важат разпоредбите на свободния пазар. Защото при всяко въвеждане на каквато и да е възбрана на свободния пазар се получава деформиране ", добави Янев.

За момента проблемите на производителите на олио нямат въздействие върху цените му по магазините. Като цяло на международните пазари, в това число и в страните от Черноморския басейн, се следи до 30% намаляване на цените.

" Цените на слънчогледа и на олиото трайно вървят надолу и има едно утешение на пазара на олио. Включително и бутилка олио сега коства съвсем два пъти по-евтино, в сравнение с беше година по-рано в българските магазини ", съобщи Васил Симов, шеф на Софийска стокова борса.

Потърсихме позицията и на Министерството по земеделие по проблема. От там оповестиха, че на следващия ден следва среща на министър Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР