Производителите на автомобили ще трябва да поставят черна кутия във

...
Производителите на автомобили ще трябва да поставят черна кутия във
Коментари Харесай

От днес поставянето на черни кутии в новите автомобили е задължително!

Производителите на коли ще би трябвало да слагат черна кутия във всички нови модели от през днешния ден (6.07), планува решение на Европейската комисия. Подобно на тези на самолетите, кутиите ще записват историята на злополуките, сподели сертифицираният специалист, който извлича информация от новото устройство Мартин Танчев.

Черната кутия в колите седи под скоростната кутия, сред двете предни седалки.

Европейският съюз към този момент предизвести автомобилните производители за това, че са задължени да поставят на новите си коли няколко нови системи за сигурност. От май 2022 година всички, създадени в ЕС нови коли, би трябвало да бъдат оборудвани с образован ограничител на скоростта. Освен него, те би трябвало да получат " черна кутия " (като при самолетите), а също по този начин и видеорегистратор.

" Към момента огромна част от колите в дистрибуторската мрежа, имат интегрирани черни кутии “, сподели той.

Танчев изясни, че извличането на информация от " черните кутии “ лишава от 10 до 15 мин. според от марката и модела автомобил. Данните съдържат скорост на придвижване за последните 5 секунди, дата и час на настъпване на събитието, градус на завиване, изменение на скоростта назад по посока на придвижването, както и странично по посока на придвижването, което е основен параметър, когато става въпрос за пътно транспортно произшествие.

" В старите коли не се планува опция да се инсталира такова устройство “, добави той.

Според специалиста от Асоциацията на потърпевшите от произшествия Иван Шопов устройството ще помогне по-скоро за предварителна защита против повторение на сходни събития.

" Все повече производители се насочват към производството на самостоятелни коли и това е чудесна насочна точка за развиването на изкуствения разсъдък “, сподели Шопов, предава bTV.  

Според специалистите на този стадий не е ясно дали информацията от черните кутии ще може да бъде употребена при правосъдни каузи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР