Производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест.

...
Производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест.
Коментари Харесай

И производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на протест

Производители на плодове и зеленчуци от Кюстендилско излязоха на митинг. Това е третата проява на бранша. Първата се организира през уикенда на „ Дунав мост “, а през вчерашния ден в Пловдивско беше блокиран за часа пътя Пловдив – Карлово при разклона за Калояново.

И през днешния ден производителите желаеха да блокират пътя от Кюстендил за София за към 2 часа, само че не получиха позволение за това.

Производителите не са съгласни с политиката на страната за подкрепяне на бранша и ниските ставки по схемата за обвързана поддръжка. Едно от предложенията им е да се понижи ДДС-то на плодовете и зеленчуците от 20 на 9%.

Стопаните упорстват за по-добро подкрепяне от страната. Те са недоволни от ниските ставки по обвързаната с производството поддръжка, както и от забележителното понижаване на средствата за превъзмогването на последствията от пандемията с ковид.

Според производителите на плодове и зеленчуци, политиката на страната ще докара до заличаване на българското произвеждане. Плащанията по схемата за обвързана поддръжка освен са закъснели, само че са и с 1/4 по-ниски по отношение на 2021 година, до момента в който себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличала с 50%.

За тях различен проблем е неравномерното систематизиране на средствата за отплата от Covid-19 - в интерес на животновъдите.

Производителите оповестиха, че на 22 март ще създадат народен митинг в София пред Министерството на земеделието
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР