Производители на лекарства са заявили до 150% ръст в цените

...
Производители на лекарства са заявили до 150% ръст в цените
Коментари Харесай

Фармакомпании са заявили до 150% ръст в цените на лекарства заради законов луфт

Производители на медикаменти са декларирали до 150% растеж в цените на свои артикули, които се продават без рецепта. Става въпрос за капки за нос, сиропи за кашлица, гел за артрит и контузии, очистително и други Производителите са видели опция за растеж в цените поради законов празен ход, който в този момент Министерството на здравеопазването желае незабавно да запълни, откри инспекция на Mediapool.

Преди дни ведомството разгласява за публично разискване промени в наредбата за цените на лекарствените артикули, с които желае да върне възбраната медикаментите без рецепта да не могат да нарастват с по-голям % от инфлацията. Такава възбрана има от 2013 година насам и от време на време се възобновява, само че изтече в края на предходната година. Забраната е залегнала в законов текст, който следва да се гледа от Народното събрание, само че защото ще се забави, министерството желае да го прокара по-бързо през разпоредба, с цел да предотврати нарастване на цените на лекарствените артикули за всеобща приложимост.

Практиката отпреди години демонстрира, че когато такава възбрана не работи, води след себе си до по-висок растеж в цените, което се удостоверява и от постъпилите заявки от началото на тази година.

По принцип на пазара на медикаменти без рецепта конкуренцията е огромна, има доста взаимно заменяеми артикули в друг ценови диапазон, което се явява натурален регулатор. Все отново обаче поисканите от някои производители нараствания в цените са повече от двойни.

От началото на годината досега в Националния съвет по цени и реимбурсиране са постъпили общо 33 заявки за нарастване на записаната оптималната продажна цена на лекарствени артикули, отпускани без лекарско наставление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР