Производители на грозде от Северозапада ще блокират околовръстния път край

...
Производители на грозде от Северозапада ще блокират околовръстния път край
Коментари Харесай

В знак на протест: Лозари блокираха околовръстното на Монтана

Производители на грозде от Северозапада ще блокират околовръстния път край Монтана. Протестът е проведен от Националната асоциация на лозарите поради неизпълнени претенции от септември.
"На бранша би трябвало да се обърне внимание ", сподели Петко Миков - производител от Видин.
"Обещанията останаха напразни, нищо не се случи. От Видин са поканени всички колеги-лозари, даже и тези, които не членуват в Асоциацията. Надявам се да дойдат доста хора, да докарат и техника, и трактори, да се помогне за затварянето на пътя. За страдание, това е единственият вид да бъдем чути ", безапелационен е той.
"През януари Национално съдружие на българските лозари провежда среща на сектора с представители на министерството и Изпълнителна организация по лозата и виното. На нея е разисквана подготовката на Национална тактика за развиване на лозаровинарския бранш в България. Представени са и главните проблеми, както и обосновани претенции за включването 30 млн. лева в бюджета на министерството за 2022 година за в допълнение подкрепяне за лозарството. До момента резултат няма. Няма удостоверение на това в допълнение финансиране, което все още е незначително за лозарския бранш. Трябва да се борим, с цел да се случат нещата. В министерството има входени няколко заявки с разбивка на целогодишните разноски при развъждането на лозята. Парите, които са за субсидиране на бранша, са безпределно оскъдни. Претендира се за по-висока дотация, която да покрива огромна част от разноските, свързани главно с ръчен труд, с покачването цените на горива, торове и препарати. Положението е доста сериозно сега ", разяснява Петко Миков.
Освен в Монтана, лозари ще блокират значими пътни артерии край Плевен, Пловдив, Поморие и Харманли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР