Производители и преработватели се обявиха за създаване на закон за

...
Производители и преработватели се обявиха за създаване на закон за
Коментари Харесай

Производители и преработватели искат създаване на закон за етерично-маслените култури

Производители и преработватели се оповестиха за основаване на закон за етерично-маслените култури. В момента има закон за маслодайната роза, само че в страната ни се отглеждат редица други култури, за които няма нормативна уредба. От Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика са на мнение, че е належащо да се сътвори национална тактика, с цел да се защитят и останалите етерично-маслените растения.
Закон за етерични масла ще изсветли бранша и ще усъвършенства качеството на продуктите, считат от съдружие „ Дестилирано в България ". В момента производителите сами се договарят с дестилериите.
" Преработваме суровината и посредством добитото количество масло ние им плащаме някаква цена каквото се откри на пазара. Докато при розата ние изкупуваме розовия цвят по някаква цена и каквото произведем от него ", сподели Николай Ненчев - производител, съдружие „ Дестилирано в България ".
Въвеждането на нормативна уредба ще регламентира кои са сортовете, които би трябвало да бъдат отглеждани в другите региони в България, с цел да се получи масло с избрани по БДС качества. От браншовата асоциация считат, че е задоволително да бъде направена национална тактика, вместо закон.
" В тази национална тактика към този момент доста в детайли се разказват обстановката на пазара, каквато е сега, разпознават се къде са площите, които са ангажираните аграрни стопани с тези площи, а точно дават отговор ли те на разпоредба 3, регистрирани ли са или са дребни градини, които на никое място не са вписани ", сподели Гергана Андреева - изпълнителен шеф на БАЕМПК.
Представители на бранша показват, че законът за маслодайната роза и сега дава най-точна публична информация за обстановката на пазара. За останалите култури данните са приблизителни и заради тази причина няма информация какви количествата лавандула залежават.
" Това, в случай че някой може да го отговори, това е по този начин наречения въпрос за един милион ", сподели още Гергана Андреева - изпълнителен шеф на БАЕМПК.
" Около десетина масла се създават отвън розата в България, които имат ползване и просто този отрасъл бурно се разви ", сподели още Николай Ненчев - производител, съдружие „ Дестилирано в България ".> Тази година насажданията с лавандула у нас са с съвсем 50 % по-малко. Страната ни обаче остава номер едно по изнесени количества.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР