Произведеният в Китай електрически автомобил ще се предлага със задвижване

...
Произведеният в Китай електрически автомобил ще се предлага със задвижване
Коментари Харесай

Какво става, когато поръсиш ID.5 с испански темперамент? Cupra Tavascan

Произведеният в Китай електромобил ще се предлага със задвижване на всички колела и мощ до 335 к.с. Стремежът на Cupra към електрификация прави огромна крачка напред с представянето на електрическия кросоувър Tavascan.

Проектиран и създаден в Барселона, моделът беше показан авансово посредством идея през 2019 година и е разгласен за „ воин на нова епоха “. Говорейки за това, моделът слага началото на нов дизайнерски език, който скоро ще се ползва и в други коли.

Въпреки че Cupra споделя, че Tavascan има „ плашещ и мистериозен тип “, това е малко бля-бля маркетинг нонсенс. Вместо това той има хармония, ориентирана към performance, с челен похлупак с нос на акула и черна долна част.

На други места можем да забележим раздвижени предни фарове с „ автограф на три триъгълни очи “. Те са привличащо вниманието допълнение, както и осветеното лого Cupra.

Преминавайки по-назад, има черна обшивка и 19-, 20- или 21-инчови джанти с аеродинамично усъвършенстван дизайн. Към тях се причисляват затъмнените А-колони, нападателна линия на “раменете ” и спортният покрив.

Задницата повтаря предницата с триъгълна графика на стоповете и габаритите и осветено лого Cupra. Към тях се причисляват дребен заден спойлер, черна ризница и относително елементарен дифузьор. Купувачите ще намерят и цветова палитра, която се състои от Таваскан синьо, Бяло сребристо, Пустиня Атакама, сиво като Уран, Хипернова алено и Стогодишен бронз мат.

По отношение на размерите Tavascan е с дължина 4644 мм, ширина 1861 мм и височина 1597 мм, а междуосието се простира на 2766 мм. За да представим тези числа в вероятност, моделът е малко по-дълъг и по-нисък от Volkswagen ID.4, само че има същото междуосие.

Достоен за концептуален автомобил интериор с гръбнак в центъра

Интериорът е изненадващо рискован и се отличава с „ централен гръбнак “, който се свързва с арматурното табло. Той е забавен щрих и е затрупан с 3D мрежеста обшивка.

Водачите сядат зад кормилото с равна долна част и се озовават пред 5,3-инчов дигитален инструментален панел. Той е съпроводен от head-up екран с добавена действителност.

Ако се придържаме към екраните, в салона господства 15-инчова информационно-развлекателна система, която разполага с уиджети, както и с Android Auto и Apple CarPlay. Системата разполага и със „ сензорни ленти “, които могат да се употребяват за контролиране на силата на звука и настройките на климатика.

Пълните детайлности ще научим малко преди стартирането на пазара, само че Tavascan разполага със спортни седалки, както и с тапицерия от рециклиран полиестер и микрофибър. 

Купувачите ще намерят и аудиосистема с 12 високоговорителя, осветени панели на вратите, осветени пластини на праговете и медни акценти. Моделът разполага и с електрическа повдигаща се врата, която се отваря, с цел да разкрие 540 литра багажно пространство. Техника за полуавтономно шофиране и приложение за електрически автомобили

В региона на сигурността кросоувърът разполага с информационната технология Car2X и голям брой системи за подкрепяне на лидера. Сред последните са Predictive Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Adaptation и Side Assist.

Моделът разполага и с Асистент за придвижване в лентата, Предупреждение за овакантяване на пътното платно, Асистент за излизане от пътното платно и Асистент за придвижване в предната част на автомобила с подкрепяне на завиването и помощник за завиване.

Това е единствено върхът на айсберга, защото полуавтономната система за шофиране Travel Assist комбинира адаптивен круиз надзор с центриране в лентата. Системата предлага и асистирана промяна на лентата за придвижване.

Купувачите ще намерят и Emergency Assist, както и Assisted Parking и Trained Parking. И най-после, кросоувърът работи с приложението Cupra, което разрешава на притежателите да ръководят зареждането, да контролират климатичната система и да заключват/отключват вратите от разстояние.

Батерия с потенциал 77 kWh и пробег до 550 км

Кросоувърът се движи върху платформата MEB и ще се предлага с две разнообразни задвижвания. Върховият Tavascan VZ е със задно ситуирана двумоторна система за задвижване на всички колела, която развива комбинирана мощ от 335 к.с. (250 кВт / 340 к.с.) и 679 Нм въртящ миг. Това разрешава на модела да форсира от 0-100 км/ч за 5,6 секунди.

Захранването се обезпечава от акумулаторна батерия с потенциал 77 kWh, която би трябвало да обезпечи пробег от към 520 км в цикъла WLTP. Други акценти включват налична термопомпа, четири равнища на рекуперация и селектор на режимите на шофиране с настройки Range, Comfort, Performance и Cupra.

Клиентите с по-ограничени бюджети могат да изберат началното равнище Tavascan Endurance. Той е оборудван с инсталиран откъм гърба електромотор с мощ 282 к.с. (210 kW / 286 PS) и въртящ миг 545 Nm. Въпреки че кросоувърът ще бъде по-бавен от своя аналог VZ, той ще може да измине почти 550 км с едно зареждане.

Говорейки за това, бързото зарядно устройство за непрекъснат ток с мощ 135 kW може да обезпечи на батерията зареждане от 10 до 80% за по-малко от 30 минути. Ако това е прекомерно дълго, 7-минутно зареждане може да обезпечи пробег от цели 100 км.

Пристига в Европа през идната година

Докато Cupra е испанска марка, Tavascan ще се създава в завода на Volkswagen в Анхуей, Китай. Това е съвсем толкоз надалеч от Барселона, колкото можете да стигнете, само че кросоувърът ще бъде пуснат на пазара през 2024 година и Cupra се стреми да продава повече от 50 000 единици годишно.

Предстои да забележим дали компанията ще успее да реализира тази цел, само че основният изпълнителен шеф на Cupra Уейн Грифитс съобщи: „ Пътуването на марката към електрификацията е неин неукротим подтик – то е в основата на всичко, което вършим. “

Той добави, че Cupra ще бъде изцяло електрифицирана марка до 2030 година, само че няма да вършат „ чисто рационални електрически коли “, защото „ Cupra не се занимава с това “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР