Проиранското ливанско шиитско движение Хизбула обстрелва днес територията на Северен

...
Проиранското ливанско шиитско движение Хизбула обстрелва днес територията на Северен
Коментари Харесай

Хизбула изстреля 140 ракети срещу цели в Северен Израел, няма данни за пострадали

Проиранското ливанско шиитско придвижване " Хизбула " обстрелва през днешния ден територията на Северен Израел със 140 ракети, ден откакто водачът на въоръжената формация Хасан Насралла даде обещание да отмъсти на Израел за невижданото нахлуване, при което бяха взривени стотици пейджъри и уоки-токита на членове на " Хизбула ", съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на изказвания на израелските военни и на въоръжената формация. 

Агенция Ройтерс отбелязва, че към територията на Израел са били изстреляни дори 150 ракети, базирайки се на известие на израелската социална телевизия " Кан ". Израелската работа за спешна помощ заяви, че все още няма данни за потърпевши.

Израелските военни обявиха, че ракетите са пристигнали на три талази през днешния ден следобяд и са били ориентирани против обекти по границата с Ливан, отбелязва АП.

От своя страна от " Хизбула " обявиха, че са употребявали ракети от реактивна система за залпов огън " Катюша " при офанзивите против няколко цели по границата, в това число няколко бази за противовъздушна защита, както и щаб на израелските бронетанкови войски, който съгласно ливанската формация е бил изумен за първи път. Ракетите са били изстреляни в отговор на израелските удари по села и домове в Южен Ливан, посочи групировката.

От 8 октомври, ден след началото на войната сред Израел и палестинската въоръжена формация " Хамас ", " Хизбула " и израелските сили си разменят съвсем всекидневен огън. Днес обаче трансграничният обстрел бе по-интензивен от нормално.

Вчера водачът на " Хизбула " Хасан Насралла обеща да продължи да нанася ежедневни удари по Израел въпреки саботажа на информационните устройства на членовете на организацията по-рано тази седмица, който той дефинира като " тежък удар ".

Атаките, за които групировката упрекна Израел, бяха ориентирани против хиляди пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на " Хизбула ", и ускориха опасенията, че близо едногодишният съвсем всекидневен обстрел по границата сред " Хизбула " и Израел ще прерасне в открита война. Израел нито е удостоверил, нито е отрекъл присъединяване си в нападенията, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР