Проходът Петрохан продължава да е затворен след невижданите дъждове, които

...
Проходът Петрохан продължава да е затворен след невижданите дъждове, които
Коментари Харесай

Петрохан остава затворен и в понеделник, пътят - пред пропадане, Вършец още бедства

Проходът Петрохан продължава да е затворен след невижданите дъждове, които донесоха камъни, тиня и пясък. Във Вършец продължава да е мощ частичното бедствено състояние. В последните два дни старопланинското курортно градче регистрира повече от 100 литра дъжд на квадратен метър.

Днес на място да се запознае с вредите от дъжда дойде вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. Той ревизира хода на почистване на прохода Петрохан, който обезпечава бърза връзка сред Монтана и София.

Има явен проект за деяние. Първо, да бъде отприщен водостокът, с цел да може водата да минава под пътя и той да бъде изсушен. Веднага по-късно конструктор ще влезе под платното, с цел да ревизира какъв е размерът на образувалата се каверна и каква част от засегнатата права може да се употребява безвредно. Трето, със скална маса ще се насипе на спомагателна повърхност. Амбицията е вероятно на следващия ден проходът Петрохан да бъде отворен за придвижване в една лента. За задачата ще бъде направена и краткотрайна организация на придвижването с нужната сигнализация, тъй че да се подсигурява сигурността на пътуващите по трасето, сподели Караджов.

Той изясни, че главната причина за бедствената обстановка е запушването на улук, посредством който при естествени условия водата се отича под пътя. Заради придошлата вода в следствие от изобилните превалявания са свлечени камъни, тиня и пясък. Водостокът се е запушил, в резултат на което водата е подкопала пътното платно, под него се е образувала каверна и е направила сектора негоден. Колкото е допустимо от трасето ще бъде преместено, с цел да може да се минава през прохода. Ще се направи и подсилване на платното. Точният способ ще бъде избран от конструкторите. По забележими белези подронването доближава до осевата линия на пътя. В момента той е рисков и може да пропадне, акцентира Караджов.

Все още не може да се каже какъв брой време ще отнеме цялостното възобновяване на правата. Оценка на вреди ще се направи след прекъсване на преваляванията и течащата върху платното вода, сподели още вицепремиерът.

Организацията е в ход, с цел да може възстановителните работи да стартират оптимално бързо. През това време ще се направи засипване със скална маса, тъй че проходът бързо да бъде изработен пристъпен. Работи се в двата му края, почистват се дънери, камъни, свлачища, тъй че придвижването да може да бъде пуснато сега на подготвеност в най-критичната зона. Пътноподдържащата компания към този момент е направила организация, разполага и с нужните запаси, сподели ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Тодор Василев.

Днес ще стартира отпушване на водостока, с цел да може водата да бъде отведена. След това ще се насочим към уширение на настилката. Подкопаният сектор ще бъде сигнализиран със знаци за избягването на произшествия. В процеса на работа ще се направи преценка къде да бъде уширено платното и да се пусне придвижването. Ще се работи непрекъснато до премахване на казуса и стартиране на придвижването при спешна обстановка, осведоми Христо Кръстев от пътноподдържащата компания.

Днес, дружно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът Караджов инспектира вредите от наводнението в града. Там към момента текат огледи по вредите. Преминаващата през Вършец река Ботуня към този момент се е прибрала в коритото си, само че вредите са огромни. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са седем моста. В резултат от преливането e опустошен тръбопровод в кв. „ Заножене “ и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено състояние в града остава.

Вицепремиерът в оставка ще упорства пред Министерския съвет да отпусне средства за възобновяване на Вършец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР