Прогресията на диабета и лекарственото му лечение могат да се

...
Прогресията на диабета и лекарственото му лечение могат да се
Коментари Харесай

Прогресията на диабета може да се отложи с 10-15 години чрез диета, твърди доц. Радка Савова, началник на Клиника по диабет в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“

Прогресията на диабета и лекарственото му лекуване могат да се отсрочат с 10-15 години посредством диета. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доцент Радка Савова, шеф на Клиника по диабет в Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “.

Затлъстяването е главната причина за поява на диабет вид 2 при възрастните. Интензивна физическа интензивност по 30 минути всеки ден е задоволителна предварителна защита, само че е нужно натоварване на цялото тяло, поучава лекарят.

Увеличава се броят на децата, наранени от диабет, сподели още доцент Савова. По думите ѝ в международен мащаб годишно се усилва броят на болните от диабет с 3-5 %, като нарасналият % е обвързван и с урбанизацията.

Класическият диабет при децата е автоимунно заболяване, уточни доцент Савова. Доказано е, че взе участие имунната система, която генерира автореактивни лимфоцити – убийци, възпаляващи панкреасната жлеза и унищожаващи бета клетките. По думите ѝ децата с диабет се раждат здрави, само че имунната им система има настройка да бъде по-реактивна - със податливост към автоагресия.

Проучване, осъществено във Финландия, сподели, че към навършване на първата година на детето на първо време се сменя микробиомът – профилът на чревните бактерии, а по-късно излизат антителата и се включва имунната система, изясни експертът. В първите шест месеца на детето, в случай че се появи диабет, той е по този начин нареченият моногенен диабет. При него има генетични недостатъци, които пречат въобще да се развие панкреасът или панкреасът е недорасъл, или комплицираната машинария на производството на инсулин някъде генетично е сбъркана, сподели още доцент Савова. В болничното заведение ни има и 6-дневни бебета с диабет, добави тя.

При толкоз дребни деца за 24 часа диабетът може да аргументи мощно обезводняване и положение на кома. Класическите признаци - постоянно уриниране и нараснала жадност, не се разпознават, тъй като картината се развива доста бързо и за ден-два високите стойности на кръвната захар прави тези бебета доста тежко заболели поради обезводняването. Трудно е за майката да разпознае признаците, защото нормално тя възприема покачвания банкет на мляко като белег за добър вкус у детето. Повишеният вкус у децата по принцип от време на време е сигнал, че нещо не е наред с обмяната на глюкозата. Това се отнася и за огромните деца, изключително когато при нараснал вкус стартират да отслабват – това е симптом за захарен диабет.

Обикновено след към 4 седмици на сходни признаци децата идват в нашата клиника в много повредено положение – с ацетон в кръвта и в урината. Дъхът им мирише на ацетон, на алкохол, на гнили ябълки. Урината не трансформира миризмата си, само че цветът ѝ става по-светъл, тъй като е доста разредена, изясни доцент Савова.

Според „ сурови “ данни, заболеваемостта от диабет измежду децата е 18 на 100 хиляди, като в Северозападна България даже доближава до 26 на 100 хиляди

Според „ сурови “ данни, заболеваемостта от диабет измежду децата е 18 на 100 хиляди, като в Северозападна България даже доближава до 26 на 100 хиляди, уточни лекарят. В този район има застаряване на популацията и детската популация е доста асиметрична, което може да дава подправено високи данни. Трябва да има статистика и добра стандартизация, както и указател на болните, добави доцент Савова.

Навсякъде по света броят на болните от диабет се усилва с 3-5 на 100 годишно и това значително е обвързвано с урбанизацията, добави доцент Савова. По думите ѝ не може да се каже с акуратност на коя част от урбанизацията се дължи – метод на хранене и тип на храната, на битовата или индустриалната химия, на медикаменти, на хранителна химия. За ден в човешкия организъм влизат много молекули, които имунната система не познава и някъде се получават неправилни химични кодове, които тя е затруднена да разпознае. Така стартират всички автоимунни болести, сподели още тя.

Основната причина за появяването на диабет при възрастните е затлъстяването

По думите на Савова главната причина за появяването на диабет при възрастните е затлъстяването. При класическия диабет вид 2 90 на 100 от пациентите имат затлъстяване. Тези хора имат свръхинсулинова секреция и естествена устойчивост на тялото към инсулина. Това е преситено тяло, сподели още лекарят. Инсулинът към този момент не работи, тъй като непрестанно е окупирал клетките, които би трябвало да отговорят на неговото деяние. Доц. Савова даде образец с дете, което е тежало 100 кг, страдало е от диабет и е имало хипертония. За една година детето е отслабнало с 40 кг и диабетът и хипертонията са „ изчезнали “. Диабет вид 2 е артикул на затлъстяване и обездвижване. С диета болестта не може да изчезне изцяло, само че можем да го „ върнем “ с години обратно. Чрез диета можем да отложим с 10-15 години лекарственото лекуване и прогресията на диабета, като това е изключително значимо за възрастните, защото той води не толкоз до ретинопатия и нефропатия, а до риск от инфаркт или инсулт. При заболели от захарен диабет вид 2 рискът от инфаркт или инсулт е четири пъти по-висок.

Трябва физическото образование в учебните заведения ни да се изнесе на напред във времето

В нашето детство също сме отделяли доста време за четене на книги, били сме обездвижени също по доста часове, само че в другото време сме играели и сме се движели, напомни доцент Савова. Днешните деца не играят на улицата, не спортуват интензивно, няма и пространства за игра. Родителите към този момент се опасяват да пускат децата си да играят на открито, а в огромна част от обособените зони или зали за спорт заниманията се заплащат. В Америка има доста мощни стратегии за физическо образование в учебно заведение – всеки ден имат час, имат тимове по разнообразни спортове, имат доста високо равнище на физическа интензивност. В България това е по-формално – два пъти седмично, вероятно. Трябва физическото образование в учебните заведения ни да се изнесе на напред във времето, счита експертът.

В отговор на въпрос дали стресът може да отключи диабет доцент Савова сподели, че за стресовите хормони, чиято задача е да изкарат глюкоза в периферията на тялото и когато „ излязат “ при действен, травматичен или заразен стрес, се вижда, че в този миг инсулинът няма потенциал да посрещне техния хипергликемизиращ резултат и е ясно, че потенциалът на панкреасната жлеза не е същият. Стресът не отключва диабет, а форсира неговата поява, уточни тя.

Превенцията за диабет вид 1 и вид 2 е физическата интензивност. Голямото наказване за актуалния градски човек е обездвижването, а без него сме обречени, добави тя. По думите ѝ не е задоволително единствено вървене или бягане, нужно е да бъдат ангажирани и мускулите на гръдния панер, на ръцете, на поясната област. Днес ние въртим копчетата на печката, на пералнята, не вървим пешком от една до друга спирка, имаме куфари на колела, употребяваме асансьор, сподели още доцент Савова.

Голямото затлъстяване е вследствие на злоупотребата с мазните храни и с меса, счита доцент Савова

Един грам каквато и да е захар дава 4 калории сила, един грам лой носи 9 калории сила и в действителност огромното затлъстяване е вследствие на злоупотребата с мазните храни и с меса, уточни лекарят. В 100 грама свинска вратна пържола има близо 350 калории. В 100 грама чист телешки шол има към 90 калории, в 100 грама кренвирши има към 200 калории, в 100 грама македонска наденица – още повече, изясни доцент Савова.

За неспортуващ възрастен човек дневният банкет на 1500 калории са предостатъчни, изключително за дамите. Ако всеки ден одобряваме 1500 калории, а изразходваме 1200, оставащите 300 калории се отсрочват под формата на глюкоза и мазнини в мастната тъкан, като запас на склад, добави тя.

За намаляването на стойностите на кръвната захар при здрав човек под естествените стойности доцент Савова изясни, че това не се случва без причина. По думите ѝ понижаването на стойностите на кръвната захар под естествените се получава при липса на хранене за повече от 24 часа. При стойности на кръвната захар, които са по-ниски от естествените, тялото активизира хормони, които да измъкнат глюкоза от черния дроб и да възстановят равновесието, както и да предпазят мозъка.

Черният дроб всеки ден складира към 80-100 грама въглехидрати под формата на нишесте, което през нощта се изчерпва. Сутрин, нормално към този момент тези запаси ги няма и тогава, в случай че липсва закуската, тялото се обръща към личните си мазнини и стартира да ги разгражда, а черният дроб стартира да синтезира отначало глюкоза, с цел да поддържа мозъка, защото той не може без глюкоза. Ако човек гладува изцяло, тялото губи дневно 300 грама телесна маса, от които 200 грама са мазнини, а 100 грама са мускули. Когато черният дроб би трябвало да създаде глюкоза от други източници заради липса на такава „ на склад “, равнището на инсулина се намалява.Човек може да издържи на цялостен апетит, до момента в който се стопи цялата подкожна лой и мускулите. Мозъкът усеща глада по доста противен метод, само че един ден цялостен апетит - единствено с банкет на вода, не е ужасно, сподели още доцент Савова.

БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР