Прогресивните политики за мен означават- да градим, да строим. Да

...
Прогресивните политики за мен означават- да градим, да строим. Да
Коментари Харесай

Прогресивните политики в икономиката- добре платени работни места, инвестиции в образованието и справедливи данъци

„ Прогресивните политики за мен означават- да градим, да строим. Да строим образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето. Да подсигуряваме производства и промишлености със постоянни, добре платени работни места - на бъдещето. " Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на „ Форум за прогресивни леви решения ", проведен от Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Според него първото ще бъде обезпечено посредством Плана за възобновяване и резистентност, а второто - с новата индустриална политика. „ Индустриалната политика, откакто дълги години беше развенчавана като нездравословна интервенция в пазарните и световни процеси, се завърна в последната една година и считам, че е най-отгоре при взимането на решения. Прогресивните политики оказват помощ с цел да разпределим по-справедливо изгодите от икономическата интеграция, от икономическия напредък, да градим нови браншове на бъдещето ", разяснява Пеканов.

Той добави, че единствено едни правила на конкуренция и търговия не са нещо, с което ще се убедят хората в изгодите от Европейския съюз. „ Не, хората желаят неща, които могат да схванат, да усетят, които подсигуряват тяхното богатство. Можем да го създадем, би трябвало да го създадем и ще го създадем ", заключи Атанас Пеканов.

Земеделският министър Явор Гечев разяснява тематиката за високите цени на храните и съобщи, че при надценка от 100% не можем да приказваме за липса на далавера. „ Необходими са законови ограничения, които да подсигуряват осведомения избор на хората, даже с цената на малко по-голяма административна тежест ", означи той. И добави, че има направени законопроекти, които скоро ще видят бял свят, без значение какво се случва със служебния кабинет. „ Иска ми се такива аномалии да не не престават и да не си приказваме за това всякога, при всяка рецесия ", сподели в умозаключение Явор Гечев във връзка с изкривяването на пазара на хранителни артикули в страната.

„ За мен лявото изпреварва времето си. " Това сподели по време на събитието „ Форум за прогресивни леви решения " евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. И по тази причина незабавно предложи част от решенията: „ Реформата на пазара на електроенергия- разделянето на ценообразуването на електрическата енергия от цената на природния газ, ще понижи цените, а оттова ще се успокои инфлацията. " Според нея е належащо да се предизвикват дълготрайните контракти, а Европейският съюз да изведе напред автономността си и да разчита най-вече на личните си благоприятни условия, да се употребяват в по- огромна степен лични запаси и най-вече- да понижи зависимостите си.

Цветелина Пенкова акцентира върху Законодателния акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания, върху който работи, тъй като регламентът цели да сътвори по-опростена правна рамка за браншовете с нулеви чисти излъчвания и да подтиква производството на съставни елементи за тях в Европейски Съюз. Тя открои и целта- да има повече вложения в произвеждане на технологии за чиста сила и да се предизвиква европейската промишленост да открива нови работни места.

Евродепутатът не подмина и развиването на възобновимите източници и нуклеарната сила като част от Зеления преход и подсети поредната позиция на Българска социалистическа партия в тази посока.
„ В момента търсим растеж- нужни са промени и вложения. Трябва да има действителна политика ", сподели Пенкова. Тя счита, че в Европа има доста финансови запаси, които не са вложени в хора и промишлеността.

„ Длъжници сме във връзка с груповото трудово договаряне. Там, където има такова, заплатите са по- високи с 12 %. Левите решения би трябвало да обезпечат и свободата на сдружаването. " Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума. Според него е значимо да има законодателна рамка и нарушаването на правото на синдикално сдружаване да е закононарушение.
Той означи и като необикновен акцент нуждата от правдивост в данъчното облагане. Според Димитров директните налози би трябвало да са по- справедливи- косвените да се понижат, а директните да се усилят, само че за корпорациите. Президентът на КНСБ означи и нуждата от повече правдивост във връзка с пазара на труда.

" Изкуственият разсъдък е тематика, към която би трябвало да подходим със здравословен песимизъм. Неслучайно най-посветените в тази тематика хора, водещи учени и бизнесмени, се уплашиха и излязоха с сходни апели. За страдание, промишлеността безусловно постоянно изпреварва законодателството. " Това сподели евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Иво Христов. Той счита, че в борбата за рамкирането на изкуствения разсъдък доста значимо ще бъде осъзнаването на казуса от жителите и интензивният им напън, защото е доста елементарно един законодателен орган да бъде продънен. „ Индустрията разполага с неограничени запаси - медийни, финансови, всевъзможни. Тя дава обещание напредък, ние към момента сме в неолибералната логичност: растежът е безспорното богатство. Налице е опция за нова движеща мощ в стопанската система през идващите години. ", означи Христов и добави:
„ Ако към момента на моменти съумяваме да излъжем изкуствения разсъдък с въпросите си и да му се надсмеем в обществените мрежи, доста скоро, евентуално след броени месеци, той ще може да ни се надсмива. В този смисъл - здравословен песимизъм във връзка с изкуствения разсъдък. "

„ Каквито и прогресивни леви политики да предлагаме, би трябвало да мислим единствено дали те ще решат или ще спрат демографската рецесия. Тя на този стадий още не се е трансформирала в злополука. Тоест, процесът е обратим и нищо не е съдбовно. " Това сподели ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания Калоян Паргов. Той счита, че оправянето с демографската рецесия е плод на целенасочена, систематична и стратегическа политика, която стартира още от през днешния ден и е резултат на последователност. Според него и проучването, което е направил институтът-всички прогресивни политики - и тези, които ПЕС и Европа оферират, би трябвало да са свързани с излизането от това демографско тресавище.

„ 40 години неолиберален капитализъм ни докараха до такава степен, че сега левите, в най-хубавия случай, приказват за обществени помощи. В това няма нищо ляво, то е измислено от десните, т.е. ние се сражаваме с тях на техен терен. Или в най-хубавия случай, в случай че се осмелят, приказват за данъчна политика - прогресивна - и преразпределение, макар че единствено по себе си това е инструмент ", разяснява финансистът Константин Проданов. Той посочи, че в случай че смяната на данъчната система не понижава неравенствата, това единствено по себе си не е ляв инструмент: „ В последна сметка вие ще изземете парите от тези, които могат да си го разрешат, само че в случай че по-късно насочите тези пари още веднъж към финансовия бранш или бизнеса като дотации на калпак, не сте решили казуса с неравенствата. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР