Гватемала избира прогресивния Аревало за президент, но в ход са усилия той да не поеме длъжността

...
Прогресивен човек извън властовата структура на Гватемала беше силно избран
Коментари Харесай

Прогресивен човек извън властовата структура на Гватемала беше силно избран за следващия президент на страната в неделя с порицание към управляващия елит заради широко разпространените обвинения в корупция

От КРИСТОФЪР ШЕРМАН и СОНЯ ПЕРЕС Д. Асошиейтед прес, 21 август 2023 г., 1:29 ч. Избори и какво може да се случи сега на изборите през август“, каза Нунес.

Остана голям въпрос как гватемалците могат да реагират на всякакви действия на правителството, които изглеждат против волята на избирателите.

Алек Ескобар отпразнува победата на Аревало в центъра на Гватемала Сити, но каза, че знае, че предстоят трудни дни.

Дори ако Торес или други не приемат резултата и главният прокурор се противопостави Движението за семена, Ескобар каза, че той и други млади хора, които са формирали базата за подкрепа на Аревало, са готови да действат.

„Точно както защитихме първия изборен кръг, ние сме ще защитава демокрацията на страната“, каза той.

Едмон Муле е бивш гватемалски дипломат и президент на Конгреса, който се състезава на първия тур на изборите като кандидат за президент на партия Кабал. Прокурорите имат три отворени дела срещу него и партията му, което според него е предпазна мярка в случай, че е стигнал до балотажа.

Той отбеляза, че през 2015 г. масови улични протести накараха президента Ото Перес Молина, обвинен в масова корупция, да подаде оставка. Мулет не вижда настоящата ситуация като ясна и вярва, че структурата на властта в Гватемала ще използва правни инструменти, за да създаде объркване и да посее съмнение с надеждата да избегне масова обединена обществена реакция.

Стотици хиляди гватемалци са емигрирали в Съединените щати през последните години и администрацията на Байдън смята корупцията в Гватемала за основна тласък фактор за мигрантите.

Мулет вижда поне два възможни сценария през следващите седмици и месеци.

В едно Движението на семената е отменено и на Аревало е разрешено да поеме президентството без партия. Това би имало тежки последици за представителите на неговата партия в Конгреса, на които ще бъде забранено да заемат ръководни позиции или ръководят комисии. Те вече щяха да са в малцинство.

Аревало може да очаква почти незабавни опити от Конгреса да го отстрани от длъжност и да се бори да прокара каквото и да е законодателство.

В другия сценарий, описан от Mulet, Главната прокуратура успява да отмени правния статут на Seed Movement. След това прави аргумента, че тъй като партията е била неправилно регистрирана, всичко, което се е случило след това, включително номинацията на Аревало, се анулира и той не може да поеме президентския пост.

Ако Giammattei напусне длъжността според конституционния мандат на 14 януари и няма новоизбран президент – или избран вицепрезидент – който да заеме неговото място, следващият по ред ще бъде президентът на Конгреса, почти сигурно съюзник на Giammattei. След това президентът на Конгреса ще представи на Конгреса списък с три имена, вероятно включващи неговото или нейното собствено, и законодателите ще изберат временен президент на нацията.

Това е толкова нова законова територия, че не е ясно дали това ще бъде да изкара пълния мандат на Аревало или нови избори могат да бъдат свикани по-рано, каза Нунес.

Преди неделя бяха известни резултатите, Мулет спекулира, че голяма победа за Аревало може да накара опонентите му да се замислят за следващите си стъпки.

„Мисля, че са тествали гватемалците … за да видим дали ще се мобилизират“, каза Мулет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР