Прогресът в играта на Ник Кирьос от началото на сезона

...
Прогресът в играта на Ник Кирьос от началото на сезона
Коментари Харесай

Кирьос: Не приемам нищо за даденост, мисля само за настоящето


Прогресът в играта на Ник Кирьос от началото на сезона е напълно явен. След купата на двойки на Откритото състезание на Австралия той доближи до четвъртфинал на Мастърса в Индиън Уелс, където отстъпи пред Рафаел Надал след трисетово шоу. Силното показване на австралиеца продължи в Маями, където стигна до осминафиналите след чисти победи над Адриан Манарино, Андрей Рубльов и Фабио Фонини.

На конференцията след мача против италианеца Кирьос показа на какво се дължи тази позитивна смяна и за пръв път показа повече детайлности по отношение на контузията в коляното, поради която предходната година приключи сезона си след Laver Cup.

„Мачът несъмнено беше сложен. Всички знаем на какво е кадърен Фабио, какви шампионати е печелил и кои играчи е побеждавал. Знаех, че няма да ми е елементарно и че би трябвало да съм оптимално спокоен и съсредоточен, в случай че желая да печеля. Просто се концентрирах единствено и само върху играта и дадох всичко от себе си“ – разяснява международният №102.

Кирьос описа и за хроничната контузия, която го тормози от няколко месеца насам.

„Контузията, която имам, не ми разрешава да играя на 100 % без подобаващите отмора и лекуване. В тази предсезонна подготовка упражнявах повече във фитнеса, в сравнение с преди който и да е различен сезон в кариерата ми. Сега съм признателен на себе си за това, тъй като точно тази устойчивост е един от главните фактори за положителното ми показване напоследък“.

„Имам потребност от най-малко един час терапия дневно. Не става въпрос единствено за коляното, а и за други елементи от тялото, които биха могли да го слагат под спомагателен напън, в случай че ги контузя. Това е нещо хронично, което изисква непрестанна грижа. Когато се събудя сутринта може както да усещам мощна болежка, по този начин и да не чувствам нищо и да съм напълно наред. Никога не се знае“ – добави четвъртфиналистът на Уимбълдън за 2015 година

Едно от главните неща, които вършат усещане на почитателите и специалистите през последните месеци, е хладнокръвието, което Кирьос показва във значимите моменти. „Мисля, че постоянно съм изигравал добре значимите точки през цялата ми кариера до момента. Именно това е една от аргументите да се издигна толкоз бързо в ранглистата, когато бях по-млад. За мен е доста значимо да се усещам спокоен и балансиран в персоналния си живот, защото това от своя страна ми оказва помощ да демонстрирам най-хубавата си версия на корта“.

Роденият в Канбера тенисист е безапелационен, че купата на двойки от Australian Open, която завоюва дружно със своя добър другар Танаси Кокинакис, е оказала голямо въздействие върху него освен от спортна, само че и от личностна позиция.

„Преди Australian Open непрекъснато усещах, че към мен има някаква отрицателна сила, която не ми разрешава да играя добре. Непрестанно някой ме поставяше под напън – медиите, почитателите, фамилията, приятелите. Имаше интервал, в който в действителност мразех живота си и всичко, обвързвано с него. Отне ми доста време да загърбя всичко това, само че откакто го направих съм доста по-щастлив и мисля, че си проличава на корта. Не одобрявам нищо за даденост. Приятелката ми е тук, до мен, както и най-хубавият ми другар. В момента играя страховит тенис и мисля само за сегашното. Опитвам се да бъда положителен и да оказвам помощ както на себе си, по този начин и на околните“ – разкри някогашният №13.

Колоритният австралиец показа също какви цели е сложил пред себе си.

„Бих желал да се изкача допустимо най-високо в ранглистата, само че сега мисля ден за ден. Никога не съм се стремял да бъде №1 в света и да печеля куп трофеи от Големия шлем. Не това е моята упоритост. Като млади всички спортисти си мислят, че всичко би трябвало наложително да се случва по избран метод и в случай че следваш един модел, сигурно ще успееш. Реалността обаче не е такава. Мисля, че демонстрирах, че има и различен метод да бъдеш благополучен и тъкмо по тази причина доста хора ме поддържат. Пътят дотук обаче не беше по никакъв начин елементарен. Трябваше да се погледна в огелдалото и да се запитам: „Наистина ли нямаш проблем с това да не печелиш тези шампионати, откакто посвети целия си доскорошен живот на това?“. Беше ми мъчно да намеря отговора, само че го направих и в този момент се усещам добре“ – приключи Кирьос.

Негов конкурент на осминафиналите в Маями ще бъде Яник Синер.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР