Прогресът и развитието на технологиите винаги са били плод на

...
Прогресът и развитието на технологиите винаги са били плод на
Коментари Харесай

5G мрежите ще помогнат за развитието на нови медицински технологии в полза на човечеството

Прогресът и развиването на технологиите постоянно са били плод на съревнованието сред производителите. Ограничаване на кръга от снабдители или приоритизирането на някои от тях, ще докара до ликвидиране на конкуренцията и деформиране на пазарните правила, споделя специалистът по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността Явор Колев

- Господин Колев, като специалист по киберсигурност, по какъв начин оценявате високотехнологичните решения в региона на мрежите от пето потомство? Заплаха ли са или нужда в актуалния свят, изключително при Коронавирус - 19?

- Еволюцията на мобилните мрежи са напълно закономерна нужда в актуалният свят. Те дават опция за доста по-бързо развиване на разнообразни сфери на публичния живот и бита на елементарния човек. На тази тематика могат да се отделят часове диалог, само че аз бих се спрял на тревогите  от навлизането на 5G технологиите в всекидневието ни. На първо място би трябвало да се каже, че към актуалният миг не съществуват никакви публични научни доказателства за заплахата от предаваните талази на 5G антени и съоръжение за живота на хората и околната среда. Спомняте си, че такива опасения имаше още преди 30-40 години когато започнаха да навлизат мобилните информационни устройства. Твърдеше се, че те ще отключат редица болести, онкологични, неврологични, душевен и така нататък, за благополучие това не се удостовери по никакъв метод. Колкото до изказванията, че 5G лъчението отслабва имунитета и усилва заплахата от коронавирусно заболяване, то статистиките сочат и в международен мащаб, а и в България, че няма разлика в заболяваемостта в местата където има построени 5G мрежи и в тези в които няма. Напротив, навлизането на 5G мрежите ще способства за развиване на нови медицински технологии в интерес на човечеството.

- Как телекомуникационните оператори ще подсигуряват сигурността на своите клиенти? Как ще коментирате изказванията, че оборудването за 5G, което ще направи Интернет на нещата наше всекидневие, може да се употребява, с цел да ни наблюдават?

- Предвид спецификата на 5G мрежите, а имено по – дребната централизираност на архитектурата, по-големият огромният брой антени, нарасналата взаимозависимост от софтуера и други ги прави по-уязвими от хакерски атаки. В този смисъл гаранция за сигурността на клиентите е инсталиране на сертифицирано и одобрено от способените органи в Европейски Съюз и България съоръжение за създаване на 5G мрежите, тясно взаимоотношение с способените органи осигуряващи ограниченията по киберсигурност / ДАЕУ, ДАНС /, противопоставяне на киберпрестъпността /МВР/ и прецизно съблюдаване на европейското и българското законодателство по регулация на киберсигурността. 

- Имате две деца и внучка и за Вас сигурността на децата в Интернет постоянно е била приоритет. Как софтуерните колоси могат да трансфорат 5G мрежата в едно безвредно пространство за децата?

- През последната година под знака на Ковид19 децата още повече бяха привързани към технологиите. Не единствено заниманията и общуването посред им бе чрез мрежата, а и провеждането на образователни и извънкласни действия бе преместено в интернет. Това, несъмнено, изисква непрекъснат надзор от страна на родителите какво се случва с детето им във виртуалното пространство, до какво наличие достъпват, в какви обществени мрежи основават профили, с кого поддържат връзка, какви материали обменят между тях. Това е задача физически непостижима за един родител. В този смисъл софтуерните колоси могат да дойдат на помощ за запазване живота и здравето на децата, като основават хардуерни и софтуерни решения в помощ на родителите, посредством които да имат 24/7 надзор върху интензивността на децата в интернет. Така също мобилните телефони и таблетите, които употребяват децата да имат и нужните отбрани и настройки за зрението и слуха на подрастващите. Приветствам компанията Хуауей за въведените решения и нововъведения в тази област при създаваните от нея мобилни устройства за ефикасна отбрана на живота и здравето на децата.

- Смятате ли, че ограничение на кръга на доставчиците на съоръжение за 5G съгласно страната на генезис би довело до отрицателни последствия за конкурентната среда в тази област? Това не би ли противоречило на признатата от Европейската комисия регулация в EU Toolbox?

- Ограничаването на кръга от доставчиците и приоритизирането на избрани снабдители, ще докара до ликвидиране на конкуренцията и деформиране на пазарните правила. Прогресът и развиването на технологиите постоянно са били плод на съревнованието сред производителите. Всеки един мобилен оператор би трябвало самичък да реши и да избере най-качественото, на ниска цена и конкуретно съоръжение с цел да предложи на своите клиенти най-хубавата услуга. Видно от изявлението на еврокомисарят по цифровата стопанска система,г-н Тиери Бретон „ Европейски Съюз няма да забрани никого поради името или националността му ” и се надявам, че в България и Европейски Съюз няма да бъдат дискриминирани производители на 5G съоръжение.

Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР