Програмистката Ирина Сушко е запалена пътешественичка с необикновена мечта –

...
Програмистката Ирина Сушко е запалена пътешественичка с необикновена мечта –
Коментари Харесай

Ирина Сушко – пътят като учител

Програмистката Ирина Сушко е запалена пътешественичка с невероятна фантазия – да образова роми в Мездра.

Още от дребна пътят на Ирина като че ли е предначертан. Учи в най-хубавите учебни заведения и стартира да работи като програмист още преди да приключи. Момичето с изострен и прозорлив разум работи в продължение на 8 годиниq без да стопира, до момента в който един ден не взема решение да си вземе отмора.

„ Реших, че би трябвало да си умря, бях събрала парички и си споделих: дано да бъдат 3 месеца и да си намеря малко по-добра работа. Но отидох със сестра ми до Мавриции, по-късно 1 месец в Щатите, толкоз доста ми хареса, че не съумях да спра. И по този начин пътувах близо 3 години”, споделя Ирина Сушко.

За тези 3 години обикаля 5 континента, 53 страни, от време на време пътува сама, от време на време с другари, от време на време без проект и багаж, само че постоянно с религия в сърцето, че това е най-правилното нещо за нея. И с мотото: да събира моменти, а не движимости.

Докато пътува основава и блог, в който споделя за приключенията си. Wonder and learn или „ Търси и се учи” е мястото, в което тя споделя за многочислените си завършения и хората, които среща по пътя.

„ Има доста пътешественици от Западна Европа. Те са в две групи – или млади след университет, или на 30, 35 години преосмислили живота си и желаят да трансформират нещо. И са доста забавни. …срещнах едно момиче, което потегля от Белгия и стига до Тайван на автостоп, в това число и на ферибота. Целта е да преоткриват света. Наистина това отваря съзнанието, прави те доста схватлив към хората, а това е доста значимо. Ако желаеме да живеем в един отворен свят, би трябвало да се опитаме да опознаем отсрещния човек, просвета и по този начин ще се реализира разбирателство”, споделя още Ирина.

Тя е родената в семейство на татко украинец и майка българка, израства в Ихтиман. И през днешния ден макар, че е повече жител на света, тя мечтае за обществена смяна в България и желае да остане тук.

„ Искам да направя учебно заведение за роми в Мездра. Аз съм от Ихтиман, там имаме доста роми, повече от 50% ромско население. Искам да основа учебно заведение там и да образовам. Вярвам в образованието, то отваря доста порти, това е моята фантазия за работа. Да мога да пътувам естествено, да стъпя на всеки континент и да имам семейство…

Имам положителния образец – пътувах към 2 месеца всеки ден с трен и си имах едно приятелче ром. Той работеше, изкарваше си парички, влагаше ги в това да учи и това доста ме стимулира. Видях, че човек в случай че успее да се интегрира, от там нататък живее прекрасен живот. И това желая да постигна”, изяснява пътешественичката.

В момента на Ирина ѝ следва да снима документален филм за непознатите планини в Грузия, а през април да опознае студената Исландия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР