Програмирането става все по-достъпно чрез различни инструменти с опростен интерфейс(снимка:

...
Програмирането става все по-достъпно чрез различни инструменти с опростен интерфейс(снимка:
Коментари Харесай

Програмиране „от люлката” с нов редактор на Python


Програмирането става все по-достъпно посредством разнообразни принадлежности с банален интерфейс
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов онлайн редактор на код ще направи програмирането елементарно налично и за най-малките. Проектът на Raspberry Pi Foundation е основан с акцент върху децата, които желаят да се научат по какъв начин да пишат стратегии и да схващат код, в това число непознат.

В момента онлайн редакторът е на стадий бета тестване, не е привързан със софтуерни платформи и работи през браузър, в това число в Windows, Linux и Android. Единственият наличен език към този момент е Python, само че се чака уголемение на функционалността и с други езици за програмиране.

Изборът на Python не е неочакван, защото това е най-популярният език за програмиране, съгласно рейтинга на Tiobe. Този език изисква най-малък предел за нахлуване в света на програмирането, проучването на основите е елементарно за множеството консуматори, за разлика от C и C++, с които Python се конкурира по известност.

, създаден от Raspberry Pi, е безвъзмезден и съвсем изцяло лишен от интерфейс, което разрешава на програмиста да се концентрира напълно върху писането и отстраняването на неточности в кода. Има единствено три съществени работни полета – лист с планове, самият редактор на код и колона с резултата.
още по темата
Основните функционалности работят без регистрация, само че би трябвало да приемете бисквитките на редактора. Наличието на акаунт дава две преимущества – опция за запазване на кода в облака и евакуиране като ZIP списък.

Инструментът на Raspberry Pi не е единственият онлайн редактор на Python в мрежата. Той има доста други възможности – даже в случай че не броим виртуалния помощник Copilot, вграден в GitHub, са налични услуги като Trinket.io. Но едно от преимуществата на плана на Raspberry Pi е, че разработчиците имат няколко профилирани управления за Python, приспособени за работа с този редактор.

Така наподобява опростеният интерфейс на новия онлайн редактор на код
(снимка: Raspberry Pi)

Според обява на Tom’s Hardware, новият план на Raspberry Pi е предопределен единствено за деца и младежи. Всъщност самите разработчици в никакъв случай не приказват за възрастови ограничавания – всеки може да употребява услугата без изключение. Вероятно специалистите считат този редактор за детски на фона на главния му набор от функционалности.

В бъдеще създателите на редактора имат намерение да го добавят с поддръжка на най-малко още три езика. Преди всичко това е JavaScript, класиран на седмо място по известност в рейтинга на Tiobe от април 2023 година

Подобна услуга ще бъде потребна и за тези, които не се интересуват от програмиране на Python или JavaScript, а гледат към уеб разработките. Авторите ще прибавят поддръжка на HTML и CSS. Досега основателите на онлайн редактора не са споделили нищо за PHP, употребен постоянно при създаване на уеб страници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР