Програми за обмен на преподаватели и студенти между България и

...
Програми за обмен на преподаватели и студенти между България и
Коментари Харесай

Захариева обсъди с молдовския си колега програми за обмен на преподаватели и студенти

Програми за продан на преподаватели и студенти сред България и Молдова, както и повишение на качеството на образованието в университета в Тараклия са били измежду тематиките, разисквани от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместител министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка, съобщи Българска телеграфна агенция.

На конференция след срещата Екатерина Захариева сподели, че ще се поставят старания да се обезпечат преподаватели от Великотърновския и Русенския университет. Тя благодари на молдовската страна за бързото откриване на консулството и уточни, че упоритостта е да бъде повече от елементарна консулска работа, а център, който да подкрепя и вложенията, и връзката сред хората.

Юрие Лянка, чиято майка е българка, уточни, че са разискали в елементи по какъв начин може да се усъвършенства обществената, икономическата обстановка и образованието в Тараклия, и освен там, защото в Молдова има и други селища, където също има огромни български общности. Той подчертава върху тематиката за методите за възстановяване на качеството на образованието в университета в Тараклия и означи, че той е неповторим за района и е прелъстителен освен за българите в Молдова. Лянка означи също нуждата от учители в региона на осведомителните технологии.

Захариева и Лянка са разговаряли и по какъв начин могат да се привлекат вложения в Молдова.

Имаме положителен растеж 17.8 % на комерсиалния продан сред двете страни и растеж на туристическия поток, само че има доста сериозна вероятност, разяснява Екатерина Захариева на конференция след срещата. Според нея би трябвало да се отпусне колкото може по-скоро първия транш от финансовата помощ на Европейски Съюз за Молдова.

Тя изрази признателност към молдовското държавно управление за огромните старания, които поставят в процеса на осъществяване на промените и означи, че е доста значимо Европейски Съюз да ги окуражава по пътя, който е избрала Молдова - пътя на европейската вероятност и интеграция.

Захариева акцентира, че в целите на председателството ни, с изключение на Западните Балкани, е и Източното партньорство и европейската вероятност на страните от Източното партньорство. Тя напомни, че напълно скоро на Съвета на външните министри е имало изводи за напредъка на Молдова и добави, че България е изиграла положителна роля, да се посочат позитивните неща и напредъка, който Молдова е осъществила по пътя на промените. България беше една от първите страни, която ратифицира съглашението за асоцииране, имаме предпочитание да подкрепим Молдова и за отпущането на първия транш от финансовата помощ, разяснява тя. Захариева означи, че имаме и съответни планове, свързани с водоснабдяване, учебни заведения, детски градини, пътища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР