Програмата за празника на Свиленград, посветена на 110-годишнината от Балканската

...
Програмата за празника на Свиленград, посветена на 110-годишнината от Балканската
Коментари Харесай

Заря и Б.Т.Р. в програмата за празника на Свиленград

Програмата за празника на Свиленград, отдадена на 110-годишнината от Балканската война и освобождението на града, започва от 20 септември. Юбилейните събития се организират с финансовата поддръжка на Министерство на културата. Кулминацията е на самия празничен ден – 5 октомври, когато на площада пред общината от 19 ч. ще се организира тържествена заря-проверка.

На 20 септември от 17 ч. в Арт галерията е откриването на осмото издание на Национален пленер „ Нарисувани чувства ”, а от 18.30 ч. в Общинската библиотека стартира обичайният „ Фестивал в куфар ” и младият стихотворец Владислав Ивов ще показа последната си книга „ Спомени ”.

На 20 септември от 17.30 ч. ще се състои публично разкриване на новоизградената пешеходна алея край река Марица и фотографска галерия по план на Сдружение „ Заедно за Свиленград ”.

На 22 септември от 10 ч. в Голяма зала на Общинска администрация „ Фестивал в куфар ” ще показа Театрална работилница с доктор Антоанета Петрова - учител в департамент „ Театър ” на Нов български университет.

От 11 ч. е тържествената гала във връзка Деня на независимостта на площад „ Пети октомври ”.

От 13 ч. не престават събитията от „ Фестивал в куфар ”. Майсторски клас по поп и джаз пеене с доктор Илиян Парасков - учител в департамент „ Музика ” на Нов български университет, ще се състои в залата на Хорова школа на бул. „ България ” №26. Същата вечер, от 19.00 ч. на откритата сцена край река Марица ще се играе театралната режисура „ PLAYBАCК ” на Университетски спектакъл на Нов български университет.

Шестият народен фестивал на остарялата градска ария „ С ария от свила – минаха години ” стартира в 10.00 ч. на 24 и 25 септември в НЧ „ Васил Левски 1933 ”, кв. „ Кап. Пeтко челник ”.

25 септември в Арт галерията от 11.00 ч. е откриването на галерия с творбите на художниците от пленера „ Нарисувани чувства ”. Вечерта, от 19.00 ч., на откритата сцена пред Общинска библиотека е концертът „ Музиката е фантазии, музиката е обич ” на младия артист Ясен Неделчев.

На 26 септември в НЧ ”Просвета 1870 ” от 17.30 ч. ще се организира рецитаторски конкурс „ Небесен гурбетчия ” по стихове на Ивайло Балабанов. На 27 септември от 16 ч. там ще се състои занимателната игра за възпитаници „ По стъпките на историята ”.

На 28 септември от 18 ч. на постройката на Общинската библиотека ще се открие възпоменателна плоча за исторически събития от 1912 година, а по-късно, от 18.30 ч. Хорова школа Свиленград ще изнесе концерт „ С песните на поколенията ”.

На 29 и 30 септември от 17 ч. площад „ Пети октомври ” ще се огласи от Фестивал на духовите оркестри и детските духови оркестри.

На 1 октомври от 18.30 ч. в салона на НЧ ”Просвета 1870 ” ще се играе юбилейният моноспектакъл на Мариус Куркински „ Мариус 50 ”.

Историческият музей ще събере за поредна година изявени учени на Национална историческа конференция „ Свиленград – 110 години независимост ”, която се открива на 3 октомври от 10.00 ч. в конферентната зала на хотел „ Мерит ”.

За най-малките на 3 октомври от 15 ч. в НЧ ”Просвета 1870 ” е мюзикълът „ Мечо Пух ”, режисура на МДТ „ К. Кисимов ”, гр. Велико Търново.

Концертът на Фолклорен отбор „ Тракия ”, гр. Пловдив е разгласен на 3 октомври от 18.30 ч. на площад „ Пети октомври ”.

Изложба от книги и фотографии „ Свиленград в огъня на Балканската война ” ще се открие на 4 октомври от 11.00 ч. в Общинската библиотека.

Церемония по връчване на оценката „ Почетен знак на Свиленград ” ще се състои на 4 октомври от 16.30 ч. в Голяма зала на Общинска администрация. След това, от 17.00 ч. във фоайето на администрацията ще се открие мобилна фотоизложба „ Свиленград – 110 години независимост ”.

Ежегодната премия на Лайънс клуб „ Свилена ” – Свиленград „ Подай ръка на положителното ” ще бъде връчена на 4 октомври от 18.00 ч. в Общинска библиотека.

На 4 октомври от 19.00 ч. е концертът на рок група Б.Т.Р. в Спортна зала – Свиленград.

5 октомври ще бъде Ден на отворените порти в Общинска библиотека – Свиленград, а в 10 ч. в храм „ Св. Троица ” ще се състои тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите поданици.

От 11.00 ч. е обичайното поклонение на връх Шейновец. Тръгването на рейсовете с искащи да се включат жители е в 9.45 ч. от площад „ Пети октомври ”.

Също в 11 ч. ще се организира общоградски училищен крос за купа „ Пети октомври ” с поддръжката на Ротари клуб – Свиленград. Маршрутът е по бул. „ България ”, от Медицински център I до Спортната зала.

На 5 октомври от 19 ч. на площад „ Пети октомври ” е оповестена тържествена заря-проверка в чест на 110 години от началото на Балканската война и освобождението на Свиленград.

Програмата ще продължи и на 6 октомври, когато от 11 ч. е откриването на новопостроения пенсионерски клуб „ Марица ” на ул. „ Ген. Струков ”. На 9 октомври във връзка 110 години от гибелта на кап. Никола Андреев на площада в с. Капитан Андреево от 11 ч. ще се състои тържествената гала с поднасяне на цветя и венци.

Културните събития от празничния плакат на общината се допълват и от разнообразна спортна стратегия за феновете на спорта от всички възрасти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР