Програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС)

...
Програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС)
Коментари Харесай

Столтенберг: Военната структура на Евросъюза не може да замени НАТО

Програмата за Постоянно структурирано съдействие в региона на защитата (ПСС) няма да може да размени НАТО за страните от Европейски Съюз, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на Международния конгрес по въпросите на сигурността в канадския град Халифакс.

" Приветствам програмата за ПСС, тъй като желая да засиля отбранителните качества на Европа ", акцентира генералният секретар. Той означи, че програмата би могла да съставлява заплаха за НАТО, в случай че си поставяше за цел да се конкурира с пакта. " Но тя не си слага такава цел. Евросъюзът няма да може да размени НАТО като организация, гарантираща груповата сигурност на страните членки ", убеден е Столтенберг.

Генералният секретар добави, че към този момент Украйна и Грузия не са подготвени да станат членове на НАТО, само че Алиансът им оказва помощ в подготовката на нужните промени. " Те би трябвало да модернизират отбранителните институции, да се преборят с корупцията и да укрепят демократичните институции ", акцентира Столтенберг.

" Вратите на НАТО са отворени и най-хубавото доказателство за това е, че от края на Студената война броят на членовете на Алианса набъбна съвсем двойно ", означи той.

Столтенберг акцентира, че НАТО няма желание да покачва напрежението поради възходящото военно наличие на Русия в Арктика.

Алиансът ще отговори на усилването на съветското военно наличие в района по подобен метод, че да резервира баланс сред отговора и запазването на ниското напрежение в Арктика.

Канадският министър на националната защита Харджит Саджан акцентира на форума в Халифакс, че страните членки на НАТО са подготвени за разговор с Русия.

" Демонстрацията на единение и увереност от страните от НАТО е доста значима ", съобщи той.

" Но ние би трябвало да сме уверени, че вратите за разговор са отворени ", добави министърът, наблягайки, че крайната цел е реализиране на намаление на напрежението сред Москва и Алианса, с цел да може пактът да концентрира вниманието си върху други закани по целия свят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР