Програмата за изграждане на Центрове за лечение на инсулт е

...
Програмата за изграждане на Центрове за лечение на инсулт е
Коментари Харесай

Доц. Зоран Станков: Сърдечно-съдовите заболявания остават на първо място в графата смъртност на българите

Програмата за създаване на Центрове за лекуване на инсулт е от главно значение за нашите пациенти с инсулт, защото досега в България лекуването е както в предишния век, за жалост. И доста са малко пациентите, които имат щастието да доближат до вярното и актуалното лекуване при инсултите.

Това съобщи в изявление за БГНЕС кардиологът доцент доктор Зоран Станков, съпредседател на Българското сдружение за ендоваскуларна терапия (БДЕТ) и завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ “.

С него разговаряхме по време на Балканския ендоваскуларен конгрес в София, чийто хазаин беше БДЕТ.

Според доктор Зоран Станков трендовете са в вярна посока, също така и министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков е дал увещание, че има концепция да се отворят 10 Центъра за лекуване на инсулт на разнообразни места в страната, с цел да има достъп всеки един жител на България до съответно ендоваскуларно лекуване на инсултите, защото то като способ на лекуване освен че е по-ефективен, само че и дава два часа повече време за реакция.

„ При систематичната фибринолиза, прозорецът от началото на случая до лекуването е четири часа. При ендоваскуларното лекуване, или тромбаспирацията, или тромб екстракцията, времето от началото на симптоматиката до последния миг, в който може да бъде извършено лекуването, е шест часа, т.е. пациентите получават два часа допълнително, с цел да бъдат съответно лекувани и освен съответно лекувани, а да имат по-голям късмет да не стават инвалиди, тъй като знаем, че инсултите инвалидизират огромна част от популацията на България “, изясни кардиологът.

Д-р Станков означи, че към 30% от инсултите са ембологенни, като посочи, че това са пациенти, при които има ритъмно-проводни нарушавания на сърцето. Това са и пациентите, които най-лесно могат да бъдат защитени с съответно лекуване и приемане на лечението, която се изписва от страна на лекарите. „ Поне при тази група от 30% е доста по-голям шансът да не се стига до това затруднение, до тази емболия “, добави той.

Кардиологът акцентира, че при другата група от пациенти, при които имаме въз основата на атеросклеротични промени на съдовете, които зареждат мозъка, е още по-лесно да не се стигне до затруднение в случай че се върнем още веднъж към профилактиката. „ Един профилактичен обзор, който е с ултразвук, безопасен, може да каже на пациента дали има промени по съдовете, или няма – и в случай че има такива, да бъдат лекувани навреме преди да създадат инсулт “, уточни той и посочи, че в противоположен случай, в случай че не бъдат лекувани в точния момент, лекуването е несъответстващо и невероятно.

На въпроса какви са последните постижения и разширени благоприятни условия за ендоваскуларно лекуване на изострен исхемичен мозъчен инсулт, доктор Станков отговори: „ Това нещо не е по никакъв начин ново за Европа. Не е по никакъв начин ново и за България. И в България има центрове, които лекуват инсултите ендоваскуларно. Ние също го вършим в нашата болница, само че защото нямаме реимбурсация това го прави в доста по-малък размер. “

Кардиологът добави, че когато се създадат Центрове за лекуване на инсулт в България, няма да се промени нищо в напредъка на медицината, само че пациентите ще получат едно европейско лекуване на това заболяване, както би трябвало във всички европейски страни пациентите да получават модерно лекуване. „ Казвам, че не е най-съвременното, тъй като то се прави от 10 година в други страни, и то по стратегии, за каквато ние приказваме сега в България – създаване на Центрове за лекуване на инсулт. Това е единственото, което ни липсва “, безапелационен е той.

Д-р Станков разяснява и какво съставлява регистърът за TAVI процедури и регистъра за аневризми на аортата. „ Регистърът за TAVI е доста значимо нещо, защото в този указател имаме цялостната информация за пациентите, за процедурата, за операторите. Имаме всичко за дадената процедура и това още веднъж не е нещо, което ние го измисляме, ние го заимстваме от страните, от които се вижда, че въвеждането на такива регистри при лекуване на пациентите, по-късно, когато се направи ретроспективно разбор на данните, виждаме до каква степен сме – дали се движим в вярната посока, или би трябвало нещо да променим “, изясни той.

Кардиологът съобщи, че сега в България в ендоваскуларното лекуване във всички области няма нито един работещ указател. „ И в случай че желаете да ревизирате какъв брой пациенти са лекувани за обещано заболяване, вие не можете да ревизирате. Нямаме никаква статистическа точна информация за това какво се случва – приказваме въз основата на данни, които не са въведени вярно, или ретроспективни данни, които взимаме от Здравната каса по клинични пътеки, само че нямаме съответния указател какъв брой клапи, какви клапи, коя е най-хубавата клапа, тъй като въпреки всичко Здравната каса заплаща в главната си част тези процедури и най-важното е за нея да знае защо си дава парите “, разясни той.

Д-р Станков добави, че макар, че за експертите е значимо да имат единна информация какво се случва с техните пациенти ретроспективно.

„ Надявам се, строук центровете скоро време да са действителност. Надявам се, да има по-голяма реимбурсация за актуалните способи за лекуване на сърдечно-съдовите болести, тъй като въпреки всичко те към момента си остават преди всичко в графата смъртност на българското население “, сподели в умозаключение кардиологът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg