Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще стартира

...
Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще стартира
Коментари Харесай

Стартира нова програмата за саниране на жилищни сгради за 1,4 млрд. лв

Програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания ще започва при започване на ноември, заяви служебният районен министър Иван Шишков. Средствата за добре познатото саниране ще дойдат по линия на Плана за възобновяване и са на стойност на 1.4 милиарда лева
Прочетете още
Над 1.4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат вложени в санирането на здания с най-малко 4 независими жилища и повече от един притежател във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се ръководят от общинските администрации ", разяснява Шишков, представен от пресцентъра на ведомството по време на среща с Националното съдружие на общините.

Министър Шишков осведоми, че до края на седмицата за публично разискване ще бъде оповестен пакетът документи по програмата, в това число заложените критерии и условия.

Всъщност някогашният районен министър Гроздан Караджов се готвеше да разгласи старта на санирането още през септември, само че времето не стигна за прецезиране на Закона за устройство на етажната благосъстоятелност, с който е обвързвано и отпущането на евросредставата по Плана. Промените в него бяха направени скорострелно от служебното държавно управление и бяха пуснати за публично разискване при започване на септември. То завършва на 3 октомври.

Общините ще имат огромна роля при осъществяването на плановете за саниране. Смятам, че локалните управляващи, като най-близки до хората, ще бъдат доста потребни и гъвкави при осъществяването на ограниченията “, акцентира Шишков.

Отпускането на средствата ще става на два стадия. При първия ще може да се кандидатства до 31 март 2023 година, като сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100% от средствата за саниране. Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31 декември, 2023 година, като утвърдените жилищни здания ще получат 80% безплатна финансова помощ от проекта, а останалите 20% ще са за сметка на притежателите.

Изискванията
Допустими за саниране ще са стабилно градивни здания - блокове или блок секции, проектирани преди 26 април 1999 година, без значение от типа строителство. Собствениците ще са задължени да записват съдружие с минимум 67% единодушие за присъединяване в програмата, както и 100% единодушие за осъществяване на строително-ремонтните действия. Всяко съдружие ще би трябвало да изготви за своя сметка механически паспорт на постройката, както и енергийно проучване.

Нов миг в програмата е, че ще възстановим разноските за тези документи на сдруженията, с които сключим контракти за саниране, тъй че на процедура всички действия ще бъдат покрити от безвъзмездната помощ от Европейски Съюз “, означи зам.-министър Десислава Георгиева.

Блоковете, които не съумеят да се класират за присъединяване в програмата няма да могат да си възвръщат разноските за механически паспорт и енергийно проучване. Освен наложителните проучване за енергийна успеваемост и паспорт, сдружението ще би трябвало да подписа и партньорски контракт със съответната община и да бъде направена индикативна количествено-стойностна сметка.

Допустимите действия при санирането включват замяна на дограми, монтаж на топлинна изолираност по стени, покриви, подове, монтиране на възобновими енергийни източници. Няма да се финансира подмяната на асансьори, само че ще са възможни системи за оползотворяване на силата от възобновими енергийни източници, ремонт или замяна на отоплителни, охладителни и вентилационни системи в общите елементи на постройката, подмяна на отвесните отоплителни системи с хоризонтални, ремонт на електрическите системи в общите елементи и монтаж на енергоспестяващо осветяване, системи за автоматизирано осветяване и отопление на постройките и други

Няма да се финансират действия като отвесна планировка на постройките, ремонт на ВиК системите, обзавеждане или промяна на отоплителните уреди на жилищата.

По програмата ще бъдат избрани референти цени, които да бъдат следвани при подготовката на бюджетите на плановете.

От Министерство на регионалното развитие означават, че към този момент няма да важи правилото „ Първи по време, първи по право “ и по този начин няма да има гаранция, че първите притежатели, които подадат плановете си, ще бъдат санирани първи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР