Програмата за безвъздмездно финансиране на микро- и малки предприятия започва

...
Програмата за безвъздмездно финансиране на микро- и малки предприятия започва
Коментари Харесай

От днес: Микро- и малки фирми могат да кандидатстват за помощ до 10 000 лв.

Програмата за безвъздмездно финансиране на микро- и дребни предприятия стартира да работи от през днешния ден. 173 млн. лева ще дойдат от оперативната стратегия " Конкурентоспособност ". Малките компании, в това число и профилираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, ще могат да аплайват за помощ от 3000 до 10 000 лева

Парите ще се разпределят по относително облекчена процедура. Целта на схемата е да помогне на най-уязвимите компании да преминат през икономическата рецесия, породена от ограниченията против разпространяването на ковид.

Схемата ще бъде отворена за кандидатстване на 11 май, а крайният период за подаване на планови оферти е 16:30 часа на 30 май 2020 година, като то ще става напълно по електронен път през Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз.

Микро- и дребни предприятия от всички стопански браншове, като се изключи селското стопанство. Фирмите би трябвало да дават отговор и на изискването да са записали спад с 20% на оборотите си за предишния месец по отношение на междинния си месечен оборот за предходната година.

По смисъла на българските правила микро- и дребни предприятия са тези, които имат нает личен състав на трудови контракти до най-много 50 души. Mомощта не може да надвиши 10% от чистите доходи за миналата година. Друго изискване е към 31 декември 2019 година предприятието-кандидат да не е било към този момент изпаднало в затруднено състояние. От схемата ще могат да се възползват към 35 000 компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР