Програмата за безплатно саниране“ продължава, а Благоевград продължава да е

...
Програмата за безплатно саниране“ продължава, а Благоевград продължава да е
Коментари Харесай

Защо санирането стана двойно по-скъпо?

Програмата за „ гратис саниране “ продължава, а Благоевград продължава да е народен отличник. Цените обаче се покачиха двойно за няколко години, което един път ощетява всички данъкоплатци, а повторно ощетява тези жители, които желаят да санират домовете си със лични средства.
 Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за социална поръчка за саниране в Благоевград  Безплатно саниране. Я отново?!  Кои компании обират лъвския къс, с цел да санират гратис с парите ни
Програмата за енергийна успеваемост е към края си. В историята няма „ в случай че “, само че какво би станало, в случай че цените не бяха толкоз високи, в случай че не бяха контрактувани доста повече здания от потенциала на програмата, в случай че имаше ефикасен контрол… Може би при по-внимателно харчене на парите на данъкоплатците, с тези 2 милиарда лв. щяха да бъдат санирани не 2 хиляди, а доста повече здания.

Цените и през 2018 година остават като тези през 2017 година – доста по-високи от цените по време на плана „ Енергийно възобновяване на българските домове 2012–2015 “, когато междинните разноски бяха към 115 лева./кв.м.

Днес цените са съвсем двойно по-високи. Благоевград още веднъж е регионалният център, който дава сходни образци в обилие. И още веднъж отсам идват данни за връзки сред представители на администрацията и строителните компании, изпълняващи планове по програмата. Тези връзки не могат напълно да обяснят високите цени, само че евентуално са едно от обясненията.

ПРИМЕРИТЕ ОТ БЛАГОЕВГРАД

Фирмата СТИЛСТРОЙ-М ООД е благосъстоятелност Михаил Камбитов и Даниела Джукова, записана е в Благоевград. Дружеството постоянно печели поръчки, които имат разнороден темперамент – от ремонт на асфалтови настилки, през благоустрояване на улици, спешни реконструкции на тръбопровод, зимно снегопочистване, саниране по Програмата за енергийна ефективост до реконструкцията на площади, фонтани и улично осветяване.

Сред последните планове на компанията е една от 10-те обособени позиции в поръчката „ Изпълнение на Инженеринг – планиране и осъществяване на СМР… по отношение на реализацията на Националната стратегия за енергийна успеваемост “. СТИЛСТРОЙ-М ООД санира блок в жк „ Запад “ за сумата от 444 365.23 лева, или към 270 лева./кв.м – повече от два пъти по-висока цена от междинната за първия стадий на програмата за саниране. Друга позиция е извоювана от компания МИЛЕ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД за цена 423 977.16 лева, или към 180 лева./кв. м.

Какво общо имат тези два случая ли? Общото е едно име – инж. Емилия Тунева, която е заместник-кмет на Община Благоевград по териториално и селищно устройство (ТСУ). В офертата на „ Стилстрой М “ ООД инж. Тунева е вписана като „ архитект по част ПБЗ “ (план за сигурност и здраве – б.а.), а в тази на „ Миле инженеринг “ ЕООД като „ конструктор “. Договорите на общината с двете компании са подписани на 8 август 2017 година, като инж. Тунева е имала ангажимент и към двете компании едновременно. Срокът на договорите е 65 дни (20 дни за планиране и 45 дни за изпълнение), което значи, че дейностите са били осъществявани най-малко доникъде на месец октомври 2017 година. Инж. Тулева обаче е назначена на длъжността зам.-кмет още от началото на октомври 2017 година – т.е. по времето, когато тя е работила с двете компании, които извършват поръчки в същата община.

Но тези два случая не са изключение. Зам.-кметът на Благоевград е работила и с други компании, които печелят поръчки в общината. „ Ай би си-консулт “ ЕООД подписва на 27 ноември 2017 година контракт за „ Въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, обезпечаване на достъп на хора с увреждания и изцяло възобновяване на фасадите на здания на ОД Министерство на вътрешните работи и Първо РПУ – Благоевград “. Този път инж. Тунева е вписана в офертата като „ Проектант – част Конструкции “.

ИМА ЛИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?

Тези обстоятелства пораждат съществени опасения за спор на ползи, защото на процедура заместник-кмет на една община е част от екипа на реализатор по социална поръчка в същата община. Нещо повече, поръчката попада в ресора и под контрола точно на инж. Тунева.

Тя обаче е попълнила декларация по Закона за попречване и определяне на спор на ползи и е декларирала, че „ няма подписани контракти с лица, които правят активност в области, свързани с вземаните в кръга на пълномощията и отговорностите ми по служебни решения “.

На изпратен въпрос по тематиката инж. Тунева отговори: „ От 02 октомври 2017 година заемам длъжността заместник-кмет по строителство и сигурност на община Благоевград. Преди да бъда назначена на този пост, съм работила на свободна процедура в разнообразни компании като архитект и инженер. При встъпването ми като заместник-кмет съм трансферирала авторските си права на правоспособни проектанти.

До 02 октомври 2017 година съм взела участие в търгове за инженеринг по доста процедури, само че не съм сключвала договорни правни отношения. Договорите, които съм подписвала с компании, са били за осъществяване на услуга “, написа тя.

Този отговор може да бъде тълкуван по друг метод, само че не отхвърля връзките на инж. Тулева с компании, които извършват публични поръчки, и то по време, когато тя упражнява директен надзор над тях. Тези връзки са видни и от документите, получени по Закона за достъп до об- ществена информация (ЗДОИ).

И ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

През март 2018 година Антикорупционният фонд (АКФ) сезира прокуратурата и АДФИ по отношение на обосновано съмнение за подправяне на данни в документите на спечелилия от социална поръчка за саниране на блок No38 в жк „ Ален мак “ в Благоевград. Малко по-късно Районна прокуратура Благоевград удостоверява подозренията на АКФ, че в офертата на спечелилия – „ Менкаура “ ЕООД, има данни за сформиране на формален документ, в който са удостоверени погрешни условия за да бъде употребен като доказателство за тях. Според Наказателния кодекс причинителят на това закононарушение се санкционира с отнемане от независимост до пет години. На процедура шеф е фалшифицирал „ биографията “ на компанията си, с цел да завоюва социална поръчка.

В „ Черна книга на държавното разхищаване 2017 “ описахме по какъв начин част от плановете се печелят от компании, свързани с лица от ръководството на Благоевград. Очевидно тази процедура продължава. В композиция със повишени цени това води до по-малко санирани здания и по-слаб надзор върху качеството, за което също писахме преди година. Но има и още един резултат.

ЕФЕКТЪТ ЗА ДРУГИТЕ

Въпреки няколкото опита за понижаване на референтните стойности, „ държавното “ саниране продължава да се прави на по-високи цени от „ частното “, което повлече нагоре и цените на свободния пазар. Докато преди година външна изолираност с шпакловка и багра струваше към 20–35 лева./кв.м, към днешна дата цените към този момент твърдо вървят нагоре и варират сред 45–65 лева./кв.м, демонстрират информации от няколко строителни компании. Така програмата увеличи цените и затрудни хората, които желаят сами да санират домовете си, защото цените към този момент са непостижими за някои семейства.

„ Преди година потърсихме оферта от компания за топлоизолация на жилището ни, който е на втори жилищен етаж. Тогава ни дадоха цена от към 8000 лева, единствено преди месец същата компания ни даде цена 11 000 лева Разликата е фрапантна и сме сигурни, че се случи след по този начин нареченото „ гратис саниране “, споделя Десислава Х. от благоевградския квартал „ Струмско “.

Проверка на цените на строителните материали демонстрира, че там нарастване съвсем няма. Т.е. повода за повишаването не може да бъде търсена там. Крайният резултат е, че всички данъкоплатци един път заплатиха санирането на стеснен брой здания, а повторно заплащат по-скъпо и когато решат сами да санират жилищата си.

ИЗТОЧНИЦИ

https://goo.gl/Mez4NC

https://goo.gl/QESUUJ

https://acf.bg/?p=15144

https://goo.gl/JN52fo

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР