Програмата Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени

...
Програмата Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени
Коментари Харесай

Пенка Братанова: Програмата Съдебна власт-информиран избор запознава учениците със специфични правни процедури

Програмата " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ има за цел да образува правна просветеност и просвета, повишение на степента на съблюдаване на законите и поощряване на креативните търсения и изяви на младите възпитаници. Това сподели ръководителят на Окръжен съд – Кюстендил Пенка Братанова в предаването " Денят на фокус “ по " Фокус “.

Програмата спомага и за тяхното професионално насочване, добави тя.

Програмата е ориентирана към възпитаници от 5-ти до 12-ти клас и се организира за девета поредна година, изясни Братанова. Стартира през 2014 година, като първоначално се провеждат визити на възпитаници в дните на отворени порти и симулирани процеси. С времето на доста места стартират да се провеждат и видеоконферентни срещи с учениците. " В Окръжен съд – Кюстендил и Районният съд в Кюстендил и Дупница направиха няколко такива срещи, на които се дискутираха въпросите за домашното принуждение против малолетни и малолетни, както и предварителна защита против използването на наркотични субстанции. През 2019 година Окръжният съд стартира да провежда литературни състезания като допълнение към самата стратегия “, добави Пенка Братанова.

Тя изясни, че в програмата доста интензивно се включват правосъдните чиновници, свързани с PR, младшите съдии и правосъдните помощници. Има и представители на районните и окръжни прокуратури, както и на Министерство на образованието.

Братанова изясни, че тематиките, дискутирани в просветителните часове, са забавни за децата. " Освен че получават информация за характерните правни процедури и типовете каузи, получават и практическа информация във връзка с метода, по който би трябвало да се снабдят да вземем за пример със Свидетелство за съдимост. Обсъждат се тематики, които са настоящи и намират проявяване в обществения и публичен живот, да вземем за пример корист с наркотични субстанции, ръководство на МПС след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, полово принуждение, трафик на хора, отбрана от цифровия свят. Това са все тематики, които имат досег и връзка с младежта “, уточни тя.

Сред постоянно обсъжданите въпроси са и наказванията, означи Братанова. " Прави усещане, че доста постоянно обръщат внимание на нуждата от пожизнен затвор да вземем за пример при ПТП “, добави ръководителят на Окръжния съд – Кюстендил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР