Програмата, представена от солисти на Оркестъра на Държавна опера-Русе, обединени

...
Програмата, представена от солисти на Оркестъра на Държавна опера-Русе, обединени
Коментари Харесай

Русенска опера представя днес камерния концерт “Барок – Класика - Романтизъм”

Програмата, показана от солисти на Оркестъра на Държавна опера-Русе, обединени в инструментален отбор, ще преведе публиката през музикалните стилове на Барока, Виенския класицизъм и късния Романтизъм.

На диригентския пулт ще застане младият диригент от Украйна Филип Баженов, който е част от виоловата група на русенския оркестър. Специално подбраните от младия диригент творби носят отпечатъка на съпричасност и съчувствие, връзка с божественото, печална религиозна страст. Премиерно за репертоара на Оркестъра на Русенската опера ще бъде представянето на извънредно красивата и прочувствено завладяваща творба на композитора Антон Аренски - Вариации върху тематика от П. И. Чайковски. Русенските инструменталисти още веднъж се изправят пред предизвикването да покажат най-хубавото от своето изпълнителско майсторство в концертна стратегия с виртуозни творби.

Солисти ще бъдат виолончелистките Петрана Стоянова и Марина Хохлова.

Концертмайстор – Христина Маринова

“Завърших Одеската национална музикална академия на името на А. В. Нежданова в класа на заслужилия актьор на Армения Сергей Галустович Мацоян и заслужилия актьор на Украйна Игор Иванович Чернецки (диригент на Одеския спектакъл за опера и балет).

Новосъздаденият от мен камерен оркестър в Държавна опера - Русе се трансформира в екип от съидейници, където безупречното възприятие на ансамбъла се съчетава с ярката характерност на всеки актьор!

Това е, преди всичко, същинска европейска просвета на ансамблово осъществяване, внимание към най-малките елементи и нюанси, почитание към традициите, прецизна и в това време дейна креативна позиция във връзка с проекта на създателя, брилянтен артистизъм и обич към публиката!

Идеята за този концерт беше да се съчетаят творби от разнообразни стилове и столетия с една надълбоко духовна, светла, религиозна тема…

Програмата ще стартира с виртуозното “Дивертименто в Ре мажор ” на Моцарт или Залцбургска симфония №1.

Страстна обич към живота и към хората, неизчерпаема религия в тържеството на светлите идеали и благосъстоянието на света, са отразени в музиката на гениалния австрийски композитор!

Вдъхновението на Вивалди за концертите му за виолончело безспорно идва от обстоятелството, че през 1703 година той стартира работа като преподавател по музика в известното венецианско сиропиталище за изоставени деца “Ospedale della Pietà ”.

Уникален концерт за две виолончели и оркестър ще изнесат артистките от Оперния спектакъл на Русе Петрана Стоянова и Марина Хохлова.

А програмата довечера ще приключи с надълбоко прочувствено, религиозно произведение на Антон Аренски, изпълнено за първи път от камерен оркестър на сцената на зала Филхармония!

В него са показани вариации по тематика на детската ария на Чайковски „ Легенда “, а композицията е по стихотворение на Алексей Плещеев.

Тази чувствена поема върху библейска история, доста ясно предава печалното въодушевление на тъмните моменти от живота на Исус Христос.

Всъщност ние желаеме да развълнуваме и увлечем интелектуално всеки, даже и неопитен слушател, да му дадем насладата от общуването с музикални шедьоври и да събудим у него желанието да пристигна още веднъж на концерт с камерна музика! “

Това беше общителен да опише за идния довечера в зала Филхармония камерен концерт “Барок - Класика - Романтизъм ” виолистът от оркестъра на Русенската опера Филип Баженов, който този път ще се изяви на сцената като диригент!

“ За мен е огромна чест да вземам участие в този извънредно сетивен музикален план, като един от солистите на Концерта за две виолончели и като член на Камерния оркестър на Държавна опера – Русе!

Каня ви довечера в зала Филхармония, с цел да се насладите на музиката от три разнообразни столетия – Барок, Класика и Романтизъм!

Всъщност Концертът в сол минор е единственият „ двоен ” концерт за виолончело на един от най-известните композитори от епохата на барока - Антонио Вивалди.

Този популярен италиански композитор е бил и благотворителен деятел, и възпитател, и преподавал във венецианско сиропиталище за изоставени деца…

А защото концепцията за камерния ни концерт е обвързвана с тематиката за духовността, просветата и религията, безспорният избор на диригента Филип Баженов беше да прибавим тази работа към програмата! ”

това довери челистката от оркестъра на Русенската опера Марина Хохлова, която ще чуем на сцената в зала Филхармония довечера като част от камерния отбор и като солист на концерта за две виолончели на Антонио Вивалди дружно с сътрудника ѝ Петрана Стоянова.

Концертът дава обещание да бъде едно незабравимо потапяне в същинската европейска просвета на ансамбловото осъществяване!

Автор на текста: Диана Димитрова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР