Програмата на ООН за околна среда изчислява, че до 2030

...
Програмата на ООН за околна среда изчислява, че до 2030
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV: Кристалина Георгиева с първо интервю след напрежението с нея

Програмата на Организация на обединените нации за околна среда пресмята, че до 2030 година разрастващите се страни ще се нуждаят до 300 милиарда $ годишно, с цел да се оправят с следствията от климатичните промени.

В срещата на върха за климата в Глазгоу взе участие и ръководещият шеф на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, която даде особено изявление за bTV.

Световните водачи напуснаха Глазгоу, откакто се договориха да спрат обезлесяването на планетата до 2030 година и да намялят фрапантно излъчванията на метан, отговорен за световното стопляне.

Но след тях остават въпроси, които ще бъдат дискутирани до 12 ноември. Най-важният от тях е - кой ще заплати цената за ограниченията, които ще предотвратят,,климатичния апокалипсис. " Водеща фигура в диалозите е тази на Кристалина Георгиева, шеф на Междунардния валутен фонд.

Миналата година вложенията, свързани с климата, са нараснали в международен проект с 50%, само че към момента са единствено под един % от общите международни вложения, които възлизат на 49 трилиона $.

" Голяма неточност е да считаме, че битката с климатичните промени е единствено разход, тъй като тя е и инсвестиции и генерира също по този начин и доход ", съобщи Кристалина Георгиева.


Пред форума тя предизвести, че измененията ще доведат до климатични бежанци.

" Последните години природноите бедствия, които сполетяха и нашата страна, са показателни за измененията на климата. Ние имаме доста по-интензивни, доста по свирепи бедствия, които носят големи вреди освен в паричен проект, финансов проект, само че и от позиция на загуба на хора и на занаят. Това стартира да се осмисля доста повече от преди и в някакъв смисъл пандемията оказа помощ, тъй като пандемията също ни сподели, че ние не сме по-силни от природата ", добави тя.

Очаква се до 2025 година финансовата помощ за разрастващите се страни за климатични ограничения да доближи 100 милиарда $ годишно.

За първи път пред българска медия шефът на МВФ разяснява упреците за корист с влияниея отправени към нея.

" Когато съветът на шефовете на МВФ се срещна с обстоятелствата, какво направиха те, споделиха - имаме цялостно доверие в нашия ръководещ шеф и безусловно на идващия ден, откакто взеха това решение, започнаха нашите годишни срещи, голяма поддръжка за това, което вършим. Огромна поддръжка за моята работа ", съобщи тя.


Срещата в Глазгоу продължава до 12 ноември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР