Програмата на кмета на Варна Благомир Коцев и на новата

...
Програмата на кмета на Варна Благомир Коцев и на новата
Коментари Харесай

100 милиона лева ще получи Варна за общински проекти

Програмата на кмета на Варна Благомир Коцев и на новата общинска администрацията е доста амбициозна. 100 милиона лв. са гласувани за Варна по Инвестиционната стратегия на Министерство на финансите за общински планове. Отделно средства ще бъдат обезпечени и по Националния проект за възобновяване и резистентност. Със средствата ще осъществяваме планове, които са значими за града. Това съобщи заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов.

В изборни години бюджетите се вършат да наподобяват по-красиви. Когато обаче встъпихме в служба установихме несъблюдение на огромна част от бюджетните пера, безапелационен бе Рафаилов.

Той подсети, че гръмката цифра от 742 млн. лева бюджет за 2023 година, направен от миналата администрация и гласуван от предходния състав на Общинския съвет, включва и дългово финансиране. Ние сме създали осъществим бюджет, който балансира сред приходната и разходната част без да дава нереалистични упования на хората, разяснява още Рафаилов.

Рафаилов развенча спекулациите по отношение на средствата за общинската инвитро стратегия за 2024 година. По думите му в бюджета за предходната година са били заложени повече пари, само че те не са били усвоени.

В реалност, тази година ще има повече средства спрямо изразходваните през 2023-а, сподели заместник-кметът. Той акцентира, че при привършване на заделените средства ще бъдат открити спомагателни, които да обезпечат потребностите на двойките с репродуктивни проблеми, търсещи поддръжка.

Подобен е въпросът и с Капиталовата стратегия на Община Варна. От заложените през предходната година 227 милиона, са изпълнени планове за едвам 75 милиона лв..

През тази година залагаме 160 млн. лева, тъй като желаеме да създадем осъществим бюджет, акцентира още Рафаилов.

По думите му има обилни запаси в събираемостта на приходната част в бюджета. Несъбраните просрочени вземания от жители и компании са в размер на 47 млн. лева, като на година са събирани по 2,5 млн. лева Амбицията ни е да увеличим събираемостта със 100% и през тази година постъпленията от просрочени вземания да доближат 5 млн. лева, разяснява заместник-кметът.

Той означи, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет в община Варна е към 80%. Индикатор за добре свършена работа е достигането на 90% събираемост, което се надяваме да реализираме, разяснява Рафаилов. Той акцентира, че ограниченията, които се дискутират, са меки, а не репресивни.

Бюджетът сега се преглежда в комисиите към Общинския съвет, следва да бъде утвърден и на сесия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР