Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, която ще

...
Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, която ще
Коментари Харесай

За вълшебна есен: „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“ идва с нова вълнуваща програма

Програмата “Метрополитън опера: онлайн от Ню Йорк” , която ще се реализира у нас за пета поредна година от фондация “Америка за България” и фондация “Виа Фест” в Синема сити – Мол София, стартира на 6 октомври с обилна класическа режисура на „ Аида “ от Верди и дебюта на Анна Нетребко за Метрополитън в основната роля.
 Последвай лисицата! Edna предлага Последвай лисицата!
Зрителите ще я видят за първи път и в ролята на Адриана Лекуврьор в нова продукция на едноименната опера на провокативния оперен режисьор сър Дейвид МакВикар. Сред най-любопитните заглавия в сезона е и въодушевената от киното на Алфред Хичкок - „ Марни “ на младия композитор Нико Мюли.

Програмата “Метрополитън опера: онлайн от Ню Йорк”, сезон 2018/2019, още веднъж показва 10 сателитни предавания в HD-формат на най-хубавите заглавия на един от най-престижните оперни театри в света . Пет от тях ще имат и повторения след живото им лъчение.

Този сезон започва с излъчването на „ Аида “, когато Анна Нетребко още веднъж ще изгрее на сцената на Метрополитън опера, само че за първи в основната роля, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 година За първи път гледаме Нетребко и в ролята на Адриана Лекуврьор в напълно новата режисура на сър Дейвид МакВикар, копродукция с огромните оперни театри във Виена, Лондон, Барселона, Сан Франциско и Париж.

 опера Мет Метрополитан Met Opera

И в двете постановки Нетребко си партнира с грузинката Анита Рачвелишвили, и в двете в функции на противници за сърцата на основните герои – в „ Аида “ за великия боец Радамес, изпят от Александър Антоненко, а в „ Адриана Лекуврьор “ за Маурицио, показан от тенора Пьотр Бечала.

Съвременната опера „ Марни “ е втора за младия композитор Нико Мюли, който познаваме от работата му със международни музикални звезди като Бьорк и Филип Глас, както и от музиката му за театрални постановки и филми, измежду които „ Четецът “ (2008) и „ Имението Хауърдс Енд “ (2017).

Заплетеният сюжет на „ Марни “ , основан от писателя Уинстън Греъм, пленява Алфред Хичкок, който през 1964 година го трансформира във филм с присъединяване на Типи Хедрен и Шон Конъри. Главната роля в Мет е поверена на очарователната млада оперна звезда мецосопранът - Изабел Ленард.

 опера Мет Метрополитан Met Opera

Сезон 2018/2019 ще показа още 2 нови продукции на опери от класическия репертоар: „ Самсон и Далила “ от Сен-Санс и „ Травиата “ от Верди, в които вземат присъединяване едни от най-големите звезди на международната оперна сцена. Към Анна Нетребко в сезона ще се причислят – Йонас Кауфман, Хуан Диего Флорес, Диана Дамрау, Роберто Аланя, Елина Гаранча и още доста други.

 опера Мет Метрополитан Met Opera

Включени и са възстановки с нови реализатори на фамозни спектакли на Метрополитън като „ Валкюра “ от Вагнер в зрелищната и новаторска режисура на канадския режисьор Робер Льопаж или грандиозният театрален вид на сър Ричард Еър върху „ Кармен “ от Бизе .

“Метрополитън опера: онлайн от Ню Йорк” е стратегия от сателитни предавания онлайн, основана през 2006 година за актуалното оперно изкуство от международна големина да доближи по-широка публика и да притегли нови фенове. Проектът показва непредвидени благоприятни условия за ново прекарване на театралното изкуство посредством мултимедийното комбиниране сред опера и кино.

Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2200 киносалона и 70 страни в целия свят. Програмата се осъществя в България за пета поредна година, с помощта на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест” с поддръжката на Столична община и Cinema City. Сателитните предавания онлайн от Ню Йорк на цялостната стратегия на Метрополитън опера за 2018-2019 година и този сезон ще бъдат в един от най-модерните мултиплекси у нас – Cinema City Mall Sofia.

 банери нови Edna

 банери нови Edna
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР