Програмата комбинира функциите на торент клиент и медиен плейър, а

...
Програмата комбинира функциите на торент клиент и медиен плейър, а
Коментари Харесай

Github блокира популярното приложение Popcorn Time

Програмата комбинира функционалностите на торент клиент и медиен плейър, а интерфейсът й прилича Netflix

Кино фирмите в Съединени американски щати издействаха блокиране на Popcorn Time в Github
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярният хостинг на ИТ планове Github блокира няколко складове на приложението Popcorn Time, предопределени за гратис търсене и гледане на видеоклипове в мрежата. Решението е взето от админите на услугата след тъжба за нарушение на авторски права от Американската асоциация на кино фирмите (MPAA), представляваща бизнес ползите на огромните кино производители.

Popcorn Time е стратегия, която комбинира функционалностите на торент клиент и медиен плейър. Приложението предлага банален интерфейс в стила на актуалните онлайн киносалони като Netflix. То разрешава на потребителите да намират филми и телевизионни излъчвания в разнообразни торент мрежи с няколко кликвания и да ги гледат, без да чакат цялостното им евакуиране.

На 1 май т.г. MPAA изиска Github да блокира popcorn-desktop и popcorn-api хранилищата, които съхраняват изходния код за настолното приложение и API-то на Popcorn Time (интерфейса за програмиране), мотивирайки се с нарушение на Закона за авторското право в цифровата епоха или DMCA. Този акт добавя американските закони за авторското право с насоки, които отразяват настоящия софтуерен прогрес в копирането и разпространяването на информация.

От 4 май отпадна достъпът до уеб страниците на упоменатите складове. Github разгласи тяхната недостижимост, заради условието за заличаване в сходство с наредбите на DMCA. Платформата се базира също на личната си политика за унищожаване на наличие и посъветва потребителите да апелират при положение на противоречие с подхванатата мярка.

Изпращането на такива искове от притежателите на права е постоянно срещана процедура, отбелязва Bleepingcomputer. По предписание, те се изпращат на тези лица или организации, които непосредствено разгласяват филми или телевизионни записи в интернет, без разрешението на притежателите на авторските права. В този случай обаче хранилищата на плановете в Github не съдържат никакъв видео материал.

Причина за настояването за блокиране на складове е наличието в изходния код на плана на адресите на уеб сайтове и торент тракери, съдържащи пиратски копия на материали, принадлежащи на членове на MPAA. Тоест, съгласно представители на асоциацията, съществуването на изходния код на Popcorn Time в общественото пространство способства за нарушение на авторските права на членовете му.

MPAA, изискваща блокиране, употребява казус, основан през 2005 година след дело сред американското студио Metro-Goldwyn-Mayer и Grokster, разработчик на програмен продукт за продан на файлове посредством протокола Fasttrack, напомня Gizmodo. Според решението на Върховния съд на Съединени американски щати, самото разпространяване на продукта може да наложи юридическа отговорност на дистрибутора, в случай че доказателствата потвърдят, че той с дейностите си е довел до нарушаването на закона.
още по тематиката
Представител на Popcorn Time съобщи, че компанията е изпратила искане за отговор до Github, благосъстоятелност на Microsoft, и чака деблокиране на хранилищата след 10 дни. Според разработчиците, тези складове не съдържат материали, нарушаващи авторски права.

Американската асоциация на филмовите производители от години преследва Popcorn Time. През март 2014 година, заради сходни искания от MPAA, Github блокира хранилищата popcorntime-android, popcorn-app и popcorntime-desktop. Под опасността от правосъдни каузи разработчиците бяха принудени да разгласят закриването на плана.

По-късно обаче той се прероди като серия от „ форкове ”, основани на истинския код, развивани от самостоятелни разработчици. Един от тях беше планът popcorntime.io, който остарелият екип разгласи за „ правоприемник ” на Popcorn Time. През 2015 година обаче MPAA подаде иск против трима канадски разработчици на плана popcorntime.io, вследствие на което този форк престана да съществува доникъде на октомври.

Напоследък бяха блокирани редица домейни и адреси за евакуиране в Popcorn Time посредством съдилищата на Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство и Израел. Много консуматори на немския Popcorn Time бяха наказани за 815 евро за вреди, произлизащи освен от гледане, само че и от разпространяване на нелегално наличие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР