Програмата да не бъде изпълнена изобщо или както е обещано,

...
Програмата да не бъде изпълнена изобщо или както е обещано,
Коментари Харесай

От загуба на пари до затруднения на път са рисковете при екскурзии от Facebook

Програмата да не бъде изпълнена въобще или както е дадено, още разноски и неспособност за продължение на екскурзията или за връщане назад без помощ и поддръжка са част от рисковете , които феновете на пътувания поемат, когато се доверяват на туристически предложения в обществените мрежи . Това сподели пред БНР Габриела Руменова, която е създател на некомерсиалния план за взаимопомощ на жителите „ Ние, потребителите “.

Според нея е значимо да се интересуваме кой ни предлага пътуването и да се доверяваме единствено на физически и юридически лица, които имат регистрация като туроператори или турагенти по Закона за туризма и извършват тази активност професионално.

„ За да провежда туристическо пътешестване, обещано лице би трябвало да има регистрация като туроператор или турагент. Справка може да бъде осъществена в регистъра на страницата на Министерство на туризма . Когато проверим дали това лице попада в регистъра, освен би трябвало да се уверим, че то е там, само че и да прочетем всички данни за него – регистрационен номер, съществуване на дейна застраховка „ професионална отговорност “, осигурител, номер на застраховката, датата на подписване на застраховката, годност и предел “, изясни Руменова.

Туроператорите са длъжни да имат застраховка „ професионална отговорност “ , която покрива породени вреди в резултат на неразплащане с контрагенти и снабдители, в това число при несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператора. Те би трябвало да работят единствено с категоризирани туристически обекти , да сключат контракт за проведеното пътешестване с всеки от туристите и да извършват поетите авансово избрани в контракта и общите условия задължения. При анулация на пътуването или обилни промени в авансово избраните параметри следва да възстановят отчасти или напълно заплатената сума .

Ако сме се доверили на лица, които не са търговци и нямат нужната регистрация и се появи проблем, уреждането му ще е комплицирано . Спорът, който би зародил, в случай че те въобще бъдат открити, ще е сред две физически лица и ще може да бъде организиран само в съда , уточни още Руменова. Тя добави, че в тези случаи Законът за отбрана на потребителите не се ползва , органите на реда могат да се намесят, само че лишава време и не всеки път е сполучливо.

Легитимните туроператори и турагенти могат да дават и друга значима предварителна информация, отвън отговорностите им по закон, в духа на професионалното реализиране на активността. Например, за паспортния режим в страната, възможни наложителни ваксини, код за обличане в страната или мястото за настаняване и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР